Dieffenbachia

Als je een kamerplant zoekt die zowel mooi als makkelijk te verzorgen is, dan is de Dieffenbachia de perfecte keuze. Deze plant staat bekend om zijn grote, groene bladeren met opvallende patronen. In dit artikel leer je alles over de Dieffenbachia, van de geschiedenis en kenmerken tot de juiste verzorging en veelvoorkomende problemen.

Geschiedenis en Kenmerken van de Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een tropische plant, afkomstig uit Zuid-Amerika. Het behoort tot de familie Araceae en telt ongeveer 50 verschillende soorten. De plant is vernoemd naar de Duitse botanicus Joseph Dieffenbach, die leefde in de 19e eeuw.

Het meest opvallende aan de Dieffenbachia zijn de grote, puntige bladeren. Deze bladeren zijn doorgaans groen waarbij witte of gele vlekken en strepen te zien zijn. Deze patronen verschillen per soort. De plant kan tot 2 meter hoog worden en is zowel binnen als buiten te houden.

Verzorging van de Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een plant die relatief makkelijk te verzorgen valt. Hieronder vind je de belangrijkste verzorgingstips:

Licht

De Dieffenbachia gedijt het best op een plek met veel indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren permanent beschadigen. Plaats de plant daarom niet op een plek waar hij kan uitdrogen.

Water

Je kunt de Dieffenbachia het beste op vaste tijden water geven. De grond mag nooit volledig uitdrogen, maar ook niet te nat zijn. In de meeste gevallen is eens per week voldoende.

Voeding

In de lente en de zomer geef je de Dieffenbachia een keer per maand plantenvoeding. In de herfst- en winterperiode hoef je dit niet te doen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De ideale temperatuur voor de Dieffenbachia valt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Deze plant is niet erg gevoelig voor luchtvochtigheid, maar af en toe besproeien kan geen kwaad.

Veelvoorkomende problemen met de Dieffenbachia

Ondanks dat de Dieffenbachia relatief makkelijk te verzorgen is, zijn er een aantal veelvoorkomende problemen die je tegen kunt komen. Hieronder een aantal problemen en hun oplossingen:

Bruine randen aan de bladeren

Als je bruine randen op de bladeren van je Dieffenbachia ziet, dan is de kans groot dat je te veel water geeft. Verminder in dat geval de hoeveelheid water.

Bladeren vallen uit

Als je merkt dat de bladeren van je Dieffenbachia beginnen uit te vallen, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van teveel direct zonlicht. Plaats de plant in dat geval op een schaduwrijke plek.

Gele bladeren

Gele bladeren kunnen duiden op een aantal verschillende oorzaken. Onder andere een te lage temperatuur, insecten of teveel of te weinig water kunnen hiervan de oorzaak zijn. Ga eerst na of de plant water nodig heeft. Mocht dit niet zo zijn, dan zal je een andere oplossing moeten zoeken.

Samenvatting

De Dieffenbachia is een plant die zowel mooi als makkelijk te verzorgen is. Zorg ervoor dat de plant op een lichte plek staat met indirect zonlicht en geef de plant op vaste tijden water en voeding. Let op voor overmatig watergebruik, teveel direct zonlicht en andere veelvoorkomende problemen.

Veelgestelde vragen

1. Draagt de Dieffenbachia bij aan een gezondere lucht in huis?
Ja, de plant zorgt voor schone lucht door vervuilende stoffen uit de lucht te halen.

2. Hoe vaak moet ik de Dieffenbachia snoeien?
Snoei de plant zo nu en dan om hem compact te houden en de bladeren te laten groeien waar jij dat wilt.

3. Kan de Dieffenbachia tegen koude temperaturen?
Nee, de plant kan niet goed tegen temperaturen lager dan 10 graden Celsius.

4. Is de Dieffenbachia giftig?
Ja, de sap van de plant bevat irriterende stoffen. Let daarom goed op bij het snoeien of hanteren van de plant.

5. Kan ik Dieffenbachia stekken?
Ja, je kunt de plant stekken door een stukje uit het hoofd te halen en dit in een pot met aarde te zetten. Deze zal vervolgens uitgroeien tot een nieuwe plant.

Plaats een reactie