De geheime kracht van vetplanten: Geef je welzijn en interieur een groene boost!

De geheime kracht van vetplanten: Geef je welzijn en interieur een groene boost!

Groen is goed voor je, zowel in de tuin als binnenshuis. Met een paar leuke kamerplanten in huis fleur je in een handomdraai elke ruimte op en geniet je van de vele voordelen die planten bieden. Kamerplanten zuiveren immers de lucht in jouw woonruimtes, wat zorgt voor een gezondere levensomgeving en daarnaast geeft de frisse groenheid van planten je humeur een positieve boost!

Maar niet iedereen heeft groene vingers of tijd om elke dag verschillende kamerplanten water te geven. Geen zorgen, met een aantal leuke vetplantjes, ofwel succulenten, creer je in no-time dat groene effect waar je naar op zoek bent zonder al te veel moeite en zorg.

Succulenten zijn geschikt voor iedereen!

Succulenten, ofwel vetplantjes, komen overal ter wereld voor en staan bekend om het feit dat ze water opslaan in een deel van de plant, zowel het blad, de stengel of wortel. Er zijn wel meer dan 1500 verschillende soorten vetplanten, maar de meest bekende succulente families zijn de cactus, aloë vera, crassula en sansevieria.

Vetplanten zijn voornamelijk populair omdat ze zo ontzettend gemakkelijk in de verzorging zijn, de meeste planten doen het beter met te weinig water dan te veel, dus je hoeft je geen zorgen te maken over dagelijks vetplantjes te verzorgen. Daarnaast komen ze voor in alle soorten en maten, dus voor ieder wat wils en er zijn zelfs succulenten die goed blijven groeien op een donkere plek. Vetplantjes zijn in Nederland wel echte kamerplantjes, aangezien ze ontzettend goed tegen warmte kunnen maar niet zo goed tegen kou (en al helemaal niet tegen vrieskou!). Ook fijn is dat de meeste succulenten goedkoop zijn, kijk maar eens op 123planten voor de mooiste vetplantjes vanaf nog geen €2,-! Je kunt dus met gemak een leuke collectie van verschillende plantjes aanschaffen voor een uniek, fris effect in huis. Met de juiste verzorging groeien of vermeerderen vetplantjes zich snel, dus voor je het weet heb jij een onderhoudsvriendelijke urban jungle in huis.

Maar welke vetplanten passen nu het beste bij jou? Wij hebben de leukste succulenten en vetplantjes voor je op een rijtje gezet:

Sansevieria

Ofwel vrouwentong, is een ontzettend populaire vetplant om in huis te hebben. De Sansevieria komt voor in verschillende kleuren en maten, zoals de Sansevieria Zeylanica met spitse donkergroene bladeren die recht omhoog groeien of de Sansevieria Moonshine met haar prachtige groene zilveren bredere bladeren. De Sansevieria kan tot wel zo’n 40 centimeter hoog worden, en groeit goed op een zonnige of donkere plek. De plant heeft erg weinig water nodig, sterker nog, bij twijfel is het beter om de plant geen water te geven. In de winter kan de plant zelfs weken zonder extra water, maar let er wel op dat hoe dichter de plant in het zonlicht staat hoe vaker ze water nodig heeft. Zet deze mooie grotere succulent in de badkamer voor een fris effect, of juist op de vensterbank voor minder inkijk.

Aloë Vera

Ofwel de wonderplant! Deze welbekende plant is niet alleen populair vanwege haar uiterlijk maar juist vanwege de vele voordelen die de plant biedt voor je gezondheid. Wist je dat de bladeren van de Aloe Vera de lucht binnenshuis verbeteren? En dat niet alleen, de gel uit de bladeren heeft een helende werking, ideaal als crème voor lichte brandwonden, insectenbeten, schaafwonden, droge huid, after-sun en zelfs als anti-aging crème. De gel doet ook wonderen voor je haar en nagels en kan zelfs gebruikt worden in smoothies en sausjes aangezien het een kalmerend effect kan hebben op je maag en darmen. De plant zelf is frisgroen met dikke, spitse bladeren en kan tot 40 centimeter hoog worden. Ze heeft bijna geen water nodig en groeit het beste op een plek met veel licht, ideaal voor in de keuken of je slaapkamer dus!

Cactus

Wie kent hem niet? De unieke plant die in alle soorten, maten en kleuren voorkomt en zichzelf beschermt met scherpe doornen. De cactus komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid Amerika en Afrika en er zijn vele honderden verschillende soorten. Alle cactussen zijn ontzettend gemakkelijk in de verzorging aangezien ze weinig water nodig hebben en goed groeien op zowel een lichte of donkere plek. Ga voor een grote Euphorbia Erytrea die tot wel 2 meter hoog kan worden, als een echt statementstuk in je welkomsthal. Of kies juist voor een leuke selectie aan verschillende kleine cactus soorten zoals de schoonmoedersstoel met gele of rode doornen, de Opuntia Microdasys met haar opvallende ronde vormen en de zuilcactus die mooi omhoog groeit. Mooi en uniek op de koffietafel, in de badkamer of juist op de vensterbank.

Crassula

Ofwel Jade plant of Geldboom, oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en heeft door haar dikke stam met mooie, dikke, groene blad een unieke uitstraling. Deze succulent lijkt meer op een boompje, ontzettend leuk in de studeerkamer of op een bijzettafeltje. Ze groeit het best op een zonnige plek en heeft nauwelijks water nodig. Het boompje wordt tussen de 35 en 50 centimeter hoog en geeft elke ruimte een instant zengevoel vanwege haar unieke uiterlijk.

Creëer in een handomdraai een groene, frisse uitstraling in elke kamer met de gemakkelijke succulenten. Ideaal om het hele jaar door van groen te genieten zonder er al te veel tijd en zorg aan te besteden.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om kamerplanten in je huis te halen?

Kamerplanten zuiveren de lucht in jouw woonruimtes, wat zorgt voor een gezondere levensomgeving en daarnaast geeft de frisse groenheid van planten je humeur een positieve boost!

Waarom zijn vetplanten zo populair?

Vetplanten zijn voornamelijk populair omdat ze zo ontzettend gemakkelijk in de verzorging zijn, de meeste planten doen het beter met te weinig water dan te veel, dus je hoeft je geen zorgen te maken over dagelijks vetplantjes te verzorgen.

Wat zijn populaire vetplanten?

Sanseveria, Crassula, Cactus en Aloë Vera zijn planten die veel voorkomen in onze Nederlandse woonkamers.

Heeft de Sanseveria regelmatig water nodig?

Een Sanseveria is een gemakkelijke plant die weinig water nodig heeft. Deze plant wordt ook wel Vrouwentongen genoemd. Een ouderwetse plant die ook in een strakke woninginrichting tot zijn recht komt.

Welke voordelen heeft de Aloë Vera?

De bladeren van de Aloe Vera verbeteren de lucht binnenshuis. En dat niet alleen, de gel uit de bladeren heeft een helende werking, ideaal als crème voor lichte brandwonden, insectenbeten, schaafwonden, droge huid, after-sun en zelfs als anti-aging crème. De gel doet ook wonderen voor je haar en nagels en kan zelfs gebruikt worden in smoothies en sausjes aangezien het een kalmerend effect kan hebben op je maag en darmen.

Plaats een reactie