Dahlia kweken

Dahlia’s zijn prachtige bloemen die in vele kleuren en maten verkrijgbaar zijn. Als je ze goed verzorgt, kun je er jarenlang van genieten. In dit artikel lees je alles over het kweken van dahlia’s, van het planten tot het verzorgen en overwinteren.

Planten van dahlia’s

Dahlia’s kunnen zowel in de volle grond als in potten worden geplant. Als je ze in de volle grond wilt planten, is het belangrijk om te kiezen voor een zonnige plek met goed doorlatende grond. Dahlia’s houden van voedzame grond, dus zorg ervoor dat je tuin goed is bemest. Als je ze in een pot wilt planten, kies dan voor een pot die minstens 30 cm diep en breed is. Vul de pot met potgrond en vermeng deze eventueel met wat zand voor een betere drainage.

Als je dahlia’s wilt planten, kun je dat het beste in het voorjaar doen zodra de vorst voorbij is. Graaf een gat dat twee keer zo diep is als de knol die je wilt planten en plaats de knol met de punt naar boven in het gat. Bedek de knol met grond en geef water. Als je meerdere knollen plant, houd dan een afstand van zo’n 30 cm tussen de knollen aan.

Verzorgen van dahlia’s

Dahlia’s hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens hete zomers. Geef ze water als de grond droog aanvoelt en zorg ervoor dat de plant niet verdrinkt. Als je dahlia’s in potten hebt geplant, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Je kunt hiervoor vloeibare voeding gebruiken die je aan het water toevoegt.

Dahlia’s kunnen soms last hebben van ziektes en plagen. Houd de plant goed in de gaten en verwijder eventuele aangetaste bladeren of bloemen direct. Slakken en luizen zijn veelvoorkomende plagen bij dahlia’s. Je kunt hiertegen biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken, zoals aaltjes tegen slakken.

Oogsten van dahlia’s

Dahlia’s bloeien meestal vanaf juli tot en met september. Om de bloemen te plukken, kun je het beste wachten tot de bloem helemaal open is. Knip de bloem met een schone, scherpe schaar af. Als je regelmatig de bloemen plukt, zul je merken dat er steeds meer bloemen aan de plant groeien.

Overwinteren van dahlia’s

Om de knollen van je dahlia’s te beschermen tegen vorst, kun je ze het beste opgraven in de herfst. Knip de stengels ongeveer 15 cm boven de knol af en graaf de knollen voorzichtig uit. Verwijder de grond en laat de knollen een paar dagen drogen op een koele, donkere plek. Bewaar ze daarna in een doos of mand gevuld met droge potgrond, turfmolm of zaagsel op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld in de kelder. Controleer de knollen af en toe om te zien of er geen rotten tussen zitten en verwijder deze eventueel direct.

Veelgestelde vragen over dahlia’s

1. Hoe diep moet ik de knollen planten?
De knollen van dahlia’s kun je het beste ongeveer 10 cm diep planten.

2. Wanneer kan ik dahlia’s planten?
Je kunt dahlia’s het beste in het voorjaar planten zodra de vorst voorbij is.

3. Hoe kan ik dahlia’s beschermen tegen ziektes en plagen?
Houd de plant goed in de gaten en verwijder eventuele aangetaste bladeren of bloemen direct. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen bij plagen zoals slakken en luizen.

4. Kan ik dahlia’s in potten planten?
Ja, dahlia’s kunnen ook in potten worden geplant. Zorg ervoor dat de pot minstens 30 cm diep en breed is en vul deze met potgrond en eventueel zand voor een betere drainage.

5. Kan ik dahlia’s overwinteren?
Ja, de knollen van dahlia’s kunnen worden overwinterd. Graaf ze in de herfst voorzichtig uit, laat ze drogen en bewaar ze op een donkere, koele plek. Controleer ze regelmatig op rotten.

Veelgestelde vragen

Hoe diep moet ik de knollen planten?

De knollen van dahlia's kun je het beste ongeveer 10 cm diep planten.

Wanneer kan ik dahlia's planten?

Je kunt dahlia's het beste in het voorjaar planten zodra de vorst voorbij is.

Hoe kan ik dahlia's beschermen tegen ziektes en plagen?

Houd de plant goed in de gaten en verwijder eventuele aangetaste bladeren of bloemen direct. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen bij plagen zoals slakken en luizen.

Kan ik dahlia's in potten planten?

Ja, dahlia's kunnen ook in potten worden geplant. Zorg ervoor dat de pot minstens 30 cm diep en breed is en vul deze met potgrond en eventueel zand voor een betere drainage.

Kan ik dahlia's overwinteren?

Ja, de knollen van dahlia's kunnen worden overwinterd. Graaf ze in de herfst voorzichtig uit, laat ze drogen en bewaar ze op een donkere, koele plek. Controleer ze regelmatig op rotten.

Plaats een reactie