Chayote kweken

Chayote, ook bekend als mirliton, chocho, christophine of luisa, is een zachte groene vrucht die oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika komt. Het heeft een zachte, sappige textuur en een milde smaak die lijkt op die van squash of courgette. Het is rijk aan vezels, vitamine C en B, mineralen zoals ijzer, calcium en fosfor en is een caloriearme optie, ideaal voor mensen die op zoek zijn naar gezonde voeding.

Het kweken van chayote kan een leuke en gemakkelijke hobby zijn voor tuiniers, omdat het een sterke en duurzame plant is die zich goed aanpast aan verschillende weersomstandigheden. Hieronder volgen enkele tips voor het kweken van chayote:

1. Begin met het zoeken naar de juiste locatie

Kies een locatie met veel zonlicht en goede afwatering en bereid de grond voor door het te bewerken en vruchtbare compost of mest toe te voegen. Als je in een gebied woont met koudere klimaten, kan het helpen om een kweektunnel of kas te gebruiken om de planten te beschermen tegen vorst.

2. Koop hoogwaardige zaden

Zorg ervoor dat je zaden koopt van een gerenommeerde bron die specifiek geschikt zijn voor jouw klimaatzone. Je kunt zaden online bestellen of kopen bij een lokale kwekerij.

3. Zaai de zaden in potten

In tegenstelling tot veel andere planten, wordt chayote het best gekweekt uit zaden in plaats van zaailingen. Week de zaden een nacht in water en zaai ze vervolgens in individuele potten met minimaal 15 cm diameter gevuld met compost of potgrond. Zaai de zaden ongeveer 5 cm diep en plaats de potten op een warme, zonnige plek. Geef de zaden regelmatig water zodat het vochtig blijft.

4. Verplant de zaailingen buitenshuis

Als de zaailingen ongeveer 15-20 cm groot zijn en de temperatuur constant boven de 10 graden is, kunnen ze naar buiten worden gebracht. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid en plant elke zaailing apart in een gat dat ongeveer tweemaal zo breed als de pot is. Laat de zaailingen minimaal 2 meter uit elkaar staan om de planten de ruimte te geven om te groeien.

5. Geef regelmatig water en meststoffen

Chayote heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de warmere maanden. Geef de planten ongeveer 5 cm water per week en bemest ze maandelijks met organische mest. Gebruik geen kunstmest, want chayote groeit beter met natuurlijke meststoffen.

6. Oogst de vruchten

Chayote begint ongeveer 3-4 maanden na het planten vruchten te produceren. De vruchten worden geelachtig of groen wanneer ze rijp zijn en kunnen tot 20 cm groot worden. Snijd de vrucht af met een scherp mes en laat minimaal 2 cm van de stengel aan de vrucht zitten om de groei te bevorderen.

Veelgestelde vragen over chayote:

1. Wanneer is het beste moment om chayote te planten?

Het beste moment om chayote te planten is in de lente, wanneer de temperatuur boven de 10 graden is. Plant de zaailingen buiten als de plant ongeveer 15-20 cm groot is en de kans op vorst minimaal is.

2. Heeft chayote zonlicht nodig?

Ja, chayote heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om te groeien en zich te ontwikkelen.

3. Hoe vaak moet ik chayote water geven?

Geef chayote ongeveer 5 cm water per week, afhankelijk van het klimaat en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

4. Kan ik chayote planten in een pot?

Ja, chayote kan in een grote pot worden gekweekt, zolang de pot minimaal 15 cm diameter heeft en gevuld is met vruchtbare compost of potgrond.

5. Is chayote eenjarig of meerjarig?

Chayote is een meerjarige plant die jaarlijks vrucht draagt zolang de plant gezond blijft en voldoende voeding en water krijgt.

Plaats een reactie