Calathea zebrina

Calathea zebrina is een prachtige plant die populair is vanwege zijn kenmerkende gestreepte bladeren. Deze plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en behoort tot de Marantaceae-familie. Het is een tropische plant die van nature in de ondergroei van het regenwoud groeit en daarom gedijt in warme, vochtige omstandigheden met weinig direct zonlicht. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over Calathea zebrina, inclusief plantverzorging, voeding en vermeerdering.

Bladeren

De bladeren van Calathea zebrina zijn niet alleen opvallend, ze reageren ook op hun omgeving. ’s Nachts vouwen de bladeren zich op en’ s ochtends vouwen ze zich weer uit. Dit gedrag wordt nyctinastie genoemd. Daarnaast reageren de bladeren ook op licht. Als er te veel licht op de plant valt, zullen de bladeren verbleken en als er te weinig licht is, zullen de bladeren donkerder worden.

Water geven

Calathea zebrina is een plant die veel water nodig heeft om te kunnen groeien. Wanneer de grond droog aanvoelt, is het tijd om de plant water te geven. Wees echter voorzichtig met te veel water geven. Als de plant te vaak wordt bewaterd, kan de wortelrot ontstaan. Het is daarom belangrijk om de grond tussen gietbeurten door goed te laten drogen.

Luchtvochtigheid

Calathea zebrina houdt van een hoge luchtvochtigheid en kan last hebben van droge lucht. Om dit te voorkomen, is het aan te raden de plant op een schotel met water te zetten of een luchtbevochtiger in de buurt van de plant te plaatsen. Het gebruik van een spray zou ook kunnen helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit is vooral belangrijk als de plant binnenshuis wordt gehouden en er geen vochtige omgeving is.

Standplaats

Calathea zebrina houdt van helder, indirect licht. Zet de plant daarom op een plek waar het voldoende licht krijgt, maar niet in direct zonlicht. Als de plant te veel zonlicht krijgt, kunnen de bladeren verbranden.

Voeding

Om Calathea zebrina gezond te houden, is het aan te raden om de plant regelmatig te voeden. Gebruik hiervoor een kamerplantenvoeding die rijk is aan stikstof en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van de plant. Volg de instructies op de verpakking van de voedingsstof om te bepalen hoe vaak je de plant moet voeden.

Vermeerdering

Calathea zebrina kan worden vermeerderd door middel van delen van de plant. Het is niet moeilijk om dit te doen en kan worden gedaan door de plant uit de pot te halen en de wortelkluit te verdelen. Elke sectie moet minstens één gezond wortelstelsel en bladeren hebben. Zorg ervoor dat de nieuwe planten voldoende water en licht krijgen.

Tot slot

Het is dus duidelijk dat Calathea zebrina een prachtige plant is die helder indirect licht, veel water en een hoge luchtvochtigheid nodig heeft om gezond te blijven. Door op deze factoren te letten en de plant regelmatig te voeden, kun je jarenlang van deze prachtige plant genieten.

Plaats een reactie