Calathea ornata

Calathea ornata, ook wel bekend als de pinstripe plant, is een tropische plant afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het onderscheidt zich van andere calathea-soorten door zijn opvallende, heldere purperen bladeren met dunne witte strepen en een paarse onderkant.

Als kamerplant is de calathea ornata populair vanwege zijn prachtige uiterlijk, maar ook vanwege zijn reputatie als levende luchtzuiveraar. Tijdens de dag produceert de plant zuurstof en ’s nachts absorbeert hij koolstofdioxide om een gezonde luchtkwaliteit te handhaven. Een bijkomend voordeel is dat de plant gemakkelijk te verzorgen is.

Licht en temperatuur

Calathea ornata gedijt het beste in een omgeving met helder maar indirect licht. De plant kan ook in de schaduw groeien, maar zal minder snel zijn kenmerkende kleurrijke bladeren ontwikkelen. De ideale kamertemperatuur voor de calathea ornata ligt tussen de 16 en 26 graden Celsius. Hij houdt niet van tocht, dus pas op voor tochtige plekken in de kamer.

Water en vochtigheid

Calathea ornata houdt van vochtige grond, maar overmatig water geven kan leiden tot wortelrot. Geef de plant alleen water als de bovenste laag van de grond droog is. Gebruik gedestilleerd water of water uit de kraan dat minstens 24 uur heeft gestaan ​​om eventuele chemicaliën te laten verdampen. Besproei de plant dagelijks om het vochtgehalte te handhaven en om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen.

Bodem

De calathea ornata heeft lichte, goed drainerende potgrond nodig om te groeien. Het is belangrijk om de plant in een pot met drainagegaten te plaatsen om overtollig water af te laten. De plant reageert goed op verpotten, dus regelmatig de plant verpotten geeft hem de ruimte die hij nodig heeft om te groeien.

Verzorging

Calathea ornata heeft weinig onderhoud nodig, maar sommige basistaken kunnen helpen de plant gezond en gelukkig te houden.

– Stof de bladeren regelmatig af. Een vochtige doek of een zachte borstel is hiervoor het beste.
– Verwijder dode of vergelende bladeren om nieuwe groei te bevorderen.
– Mest de plant tijdens de lente en zomer, maar verminder de frequentie in de herfst en winter. Gebruik een milde, in water oplosbare meststof.

Problemen

Calathea ornata kan gevoelig zijn voor ongedierte zoals spintmijten en schildluizen. Als u tekenen van ongedierte opmerkt, behandel de plant dan onmiddellijk met een milde, organische insectenwerende middel. Overmatige droogte kan leiden tot bruine punten op de bladeren, terwijl overmatige vochtigheid kan leiden tot bladvlekken.

Conclusie

Calathea ornata is een prachtige plant om toe te voegen aan de binnenruimte, het zorgt voor gezonde lucht en creëert een prachtige rustige omgeving. Het enige wat hij nodig heeft is wat liefde en aandacht, maar in ruil daarvoor is hij zeer dankbaar en groeit en bloeit hij op met fase opvallende kenmerken en tevens vanwege de duurzaamheid van de plant.

Veelgestelde vragen

Waar komt de Calathea ornata oorspronkelijk vandaan?

Calathea ornata, ook wel bekend als de pinstripe plant, is een tropische plant afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika.

Wat maakt de Calathea ornata uniek ten opzichte van andere calathea-soorten?

De Calathea ornata onderscheidt zich door zijn opvallende, heldere purperen bladeren met dunne witte strepen en een paarse onderkant.

Waarom is de Calathea ornata populair als kamerplant?

De Calathea ornata is populair als kamerplant vanwege zijn prachtige uiterlijk en zijn reputatie als levende luchtzuiveraar die overdag zuurstof produceert en 's nachts koolstofdioxide absorbeert.

Wat zijn de ideale licht- en temperatuurcondities voor de Calathea ornata?

De Calathea ornata gedijt het beste in helder maar indirect licht en een kamertemperatuur tussen de 16 en 26 graden Celsius.

Hoe vaak moet de Calathea ornata water krijgen en welk soort water is het beste?

De Calathea ornata heeft vochtige grond nodig, maar geef alleen water als de bovenste laag van de grond droog is. Het is aanbevolen om gedestilleerd water of water uit de kraan te gebruiken dat minstens 24 uur heeft gestaan om chemicaliën te laten verdampen.

Wat zijn enkele basistaken voor de verzorging van de Calathea ornata?

Enkele basistaken voor de verzorging van de Calathea ornata zijn het regelmatig afstoffen van de bladeren, het verwijderen van dode bladeren, en het bemesten van de plant tijdens de lente en zomer.

Wat zijn mogelijke problemen waarmee de Calathea ornata geconfronteerd kan worden?

Calathea ornata kan gevoelig zijn voor ongedierte zoals spintmijten en schildluizen, en kan ook bruine bladpunten ontwikkelen door overmatige droogte of bladvlekken door overmatige vochtigheid.

Waarom is de Calathea ornata een goede keuze als kamerplant?

De Calathea ornata is een prachtige, gemakkelijk te verzorgen plant die niet alleen zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit, maar ook een rustgevende en kleurrijke toevoeging is aan elke binnenruimte.

Plaats een reactie