Broccoli kweken

Broccoli kweken

Het kweken van broccoli is een populaire activiteit onder tuiniers en liefhebbers van gezonde voeding. Broccoli is een kruisbloemige groente die rijk is aan vitamines en mineralen, waaronder calcium, ijzer, kalium, magnesium, vitamine A, B, C, E en K. Het is ook een uitstekende bron van vezels, eiwitten en antioxidanten die het immuunsysteem verbeteren, de spijsvertering bevorderen en ontstekingen verminderen.

In dit artikel zullen we de stappen doornemen om succesvol broccoli te kweken, van het selecteren van de juiste variëteiten tot het oogsten van de groente.

Stap 1: Selecteer de juiste variëteit

Er zijn verschillende soorten broccoli om uit te kiezen, afhankelijk van je klimaat, grondsoort en groeiseizoen. De meest voorkomende variëteiten zijn:

– Sprouting broccoli: een overblijvende broccoli die kleiner en zachter is dan de jaarlijkse broccoli en een lange oogsttijd heeft.

– Calabrese broccoli: een jaarlijkse broccoli die groter is dan spruitende broccoli en een steviger bloemhoofd heeft. Het heeft een kortere oogsttijd dan spruitende broccoli.

– Italian broccoli: een koudebestendige variëteit met kleine, dicht op elkaar geplaatste bloemhoofden en een lange oogsttijd.

– Chinese broccoli: een variëteit met donkere, groene bladeren en een milde smaak. Het groeit goed in warme klimaten.

Stap 2: Bereid de grond voor

Broccoli gedijt het beste in rijke, vochtige, goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. De pH-waarde van de grond moet tussen 6,0 en 7,5 liggen.

Begin met het spitten van de grond tot een diepte van zo’n 15 tot 20 centimeter en verwijder eventuele plantenresten, stenen en onkruid. Voeg compost of organische mest toe om de vruchtbaarheid te verhogen. Meng de compost of de mest goed door de grond.

Stap 3: Plant de broccoli

Plant de broccoli in het voorjaar voor een zomer- en herfstoogst, en in de late zomer voor een winter- en voorjaarsoogst. Begin met het maken van rijen van ongeveer 60 centimeter uit elkaar en graaf vervolgens gaten van 45 centimeter afstand. Maak elk gat ongeveer 5 centimeter diep en leg er een broccoli plant in. Bedek het gat en geef de planten water.

Afhankelijk van het type broccoli dat je kweekt, moet je rekening houden met een plantafstand van 45 tot 75 centimeter.

Stap 4: Onderhoud de broccoli

Houd de broccoli vochtig tijdens het groeiseizoen. Geef de planten regelmatig water en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Bedek de grond rond de planten met een laag mulch om vocht vast te houden.

Gebruik meststof nadat de planten hun eerste bloemhoofd hebben geproduceerd. Herhaal dit om de vier tot zes weken tot de oogst.

Controleer regelmatig op ongedierte en verwijder ze indien nodig. Broccoli kan worden aangetast door insecten zoals koolwitjes en bladluizen, die kunnen worden bestreden door middel van biologische of chemische insecticiden.

Stap 5: Oogst de broccoli

Broccoli kan worden geoogst zodra het bloemhoofd compact en stevig is en voordat de bloem gaat opengaan. Het is ook belangrijk om de broccoli op het juiste moment te oogsten om een ​​bittere smaak te voorkomen.

Gebruik een scherp mes om de stengel van de plant af te snijden, zo dicht mogelijk bij het bloemhoofd. Sommige rassen zullen na de eerste oogst nieuwe zijscheuten vormen, die ook kunnen worden geoogst.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik broccoli planten?

Broccoli kan het beste worden geplant in het voorjaar of de late zomer. Plant in het voorjaar voor een zomer- en herfstoogst, en in de late zomer voor een winter- en voorjaarsoogst.

Hoe vaak moet ik broccoli water geven?

Broccoli moet regelmatig worden bewaterd om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Geef de planten ongeveer 2,5 centimeter water per week tijdens het groeiseizoen.

Welke soorten ongedierte beschadigen broccoli?

Broccoli kan worden aangetast door insecten zoals koolwitjes, bladluizen en rupsen. Gebruik biologische of chemische insecticiden om deze plagen te bestrijden.

Wat is het beste moment om broccoli te oogsten?

Broccoli kan worden geoogst zodra het bloemhoofd compact en stevig is en voordat de bloem gaat opengaan. Het is ook belangrijk om de broccoli op het juiste moment te oogsten om een bittere smaak te voorkomen.

Hoe bewaar ik verse broccoli?

Verse broccoli kan het beste worden bewaard in een plastic zak in de koelkast. Het kan tot vijf dagen worden bewaard. Om de houdbaarheid te verlengen, kun je de broccoli blancheren en invriezen.

Plaats een reactie