Braam snoeien

Bramenstruiken zijn de perfecte toevoeging aan elke tuin. Ze zijn een prachtig gezicht in de lente en zomer en bieden heerlijk fruit in de herfst. Maar zonder de juiste zorg en snoei, kunnen bramenstruiken gemakkelijk een onhandelbaar rommeltje worden zonder veel vruchten te produceren. In deze gids zullen we uitleggen hoe je je bramenstruiken goed kunt snoeien om een gezonde oogst te behalen.

Waarom is snoeien belangrijk voor bramen?

Bramenstruiken groeien elk jaar vanuit oude takken die in het voorgaande jaar zijn gegroeid. Dit betekent dat elk jaar nieuwe takken worden gevormd, terwijl de oude takken sterven. Door snoeien kunnen deze oude takken worden verwijderd, waardoor nieuwe en gezonde takken kunnen groeien en de oogst kan worden verbeterd. Het snoeien kan er ook voor zorgen dat er voldoende licht en lucht doordringt tot de kern van de struik, waardoor ziekten en plagen worden voorkomen.

Wanneer moet je bramen snoeien?

Bramenstruiken hebben twee soorten takken: primocanes en floricanes. Primocanes zijn de nieuwe takken die in het huidige seizoen groeien, terwijl floricanes de takken zijn die vorig jaar zijn gegroeid waarop deze zomer vruchten worden gedragen. Afhankelijk van het type braam en de soort die je hebt geplant, moet je in de winter of de zomer snoeien.

Hoe snoei je bramen in de winter?

Als je een soort bramenstruik hebt waarop alleen vruchten worden gedragen op de takken van vorig jaar, dan moet je deze in de winter snoeien, nadat ze hun vruchten hebben gedragen. Volg deze eenvoudige stappen:

1. Verwijder alle oude en dode takken die op de grond liggen. Dit voorkomt dat er ziekteverwekkers worden overgedragen naar de rest van de struik.
2. Verwijder alle takken die zwak of dun zijn, en alle takken die horizontaal of naar binnen groeien.
3. Knip de overgebleven takken terug tot een hoogte van ongeveer 1,2 meter. Hierdoor kan de struik goed vertakken en nieuwe takken groeien voor volgend seizoen.

Hoe snoei je bramen in de zomer?

Als je een soort bramenstruik hebt die twee oogsten kan produceren – één op de oude takken van vorig jaar en één op de nieuwe takken van dit seizoen – dan moet je in de zomer snoeien om een ​​goede oogst te behouden. Volg deze stappen:

1. Knip in de lente alle oude takken terug tot de grond, die de zomer voorafgaand vruchten hebben gedragen.
2. Bind de nieuwe takken vast aan draad of een hek, zodat ze rechtop groeien. Dit maakt het gemakkelijker om te plukken en zorgt voor meer licht en lucht in de struik.
3. Knip in de late zomer, na de oogst van de nieuwe takken, de vruchtdragende takken van het voorgaande jaar weg tot net boven de grond.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van bramen

Het snoeien van bramen kan een eenvoudige klus zijn, maar er zijn enkele fouten die vaak worden gemaakt. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt vermijden:

– Fout: niet snoeien. Bramenstruiken moeten elk jaar worden gesnoeid om te zorgen voor een gezond oogstbaar gewas. Gebruik de juiste technieken op het juiste moment om ervoor te zorgen dat je struik goed gedijt.
– Fout: te veel snoeien. Te veel snoeien kan nieuwe groei belemmeren en de oogst verminderen. Volg de richtlijnen voor het snoeien en verwijdert alleen oude en dode takken of de takken van vorig jaar na de oogst.
– Fout: niet in acht nemen van de soort bramenstruik. Elke soort bramenstruik heeft zijn eigen snoeibehoeften. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je bramenstruik nodig heeft voordat je gaat snoeien.

Tips voor het snoeien van bramen

Hier zijn enkele tips om te onthouden bij het snoeien van je bramenstruik:

– Draag handschoenen en lange mouwen bij het snoeien om bescherming tegen de doornen te bieden.
– Gebruik scherpe en schone snoeischaren om schade aan de takken te voorkomen.
– Snoei alleen als het droog is, vooral in de winter, om ziekten te voorkomen.
– Geef je bramenstruik voldoende ruimte om te groeien. Houd voldoende afstand tussen planten en vermijd overbevolking.

Conclusie

Het snoeien van bramenstruiken kan zorgen voor een gezonde oogst van heerlijk fruit. Het is belangrijk om te onthouden dat elk type bramenstruik anders is en zijn eigen unieke snoeibehoeften heeft. Door een paar eenvoudige stappen te volgen en je bramenstruik regelmatig te onderhouden, kun je genieten van de zoete vruchten van je inspanningen.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer moet ik mijn bramen snoeien?
– Dit hangt af van het type bramenstruik. Als de struik één oogst produceert op de takken van vorig jaar, snoei dan in de winter. Als de struik twee oogsten produceert, snoei dan in de zomer na de eerste oogst.
2. Kan ik bramen snoeien in de regen?
– Nee, het is het beste om te snoeien als het droog is om ziekten te voorkomen.
3. Moet ik alle dode takken verwijderen?
– Ja, het is belangrijk om alle dode takken te verwijderen om verdere overdracht van ziekteverwekkers te voorkomen.
4. Hoe vaak moet ik mijn bramenstruik snoeien?
– Bramenstruiken moeten elk jaar worden gesnoeid om een ​​gezonde oogstbare oogst te garanderen.
5. Kan ik mijn braamstruik snoeien terwijl er nog bloemen aan zitten?
– Nee, het is het beste om te wachten tot na de bloei om te snoeien. Dit zal ervoor zorgen dat er voldoende tijd is om nieuwe scheuten te ontwikkelen voordat de winter aanbreekt.

Plaats een reactie