Boontjes kweken

Boontjes kweken

Boontjes zijn een veelgebruikt ingrediënt in de keuken en ze kunnen op verschillende manieren worden gegeten. Van stamppot tot roerbakgerechten, boontjes kunnen aan veel gerechten worden toegevoegd. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen ervoor kiezen om hun eigen boontjes te kweken en zo de verse groente altijd bij de hand te hebben. In dit artikel lees je alles over het kweken van boontjes: from seed to plate!

Stap 1: Het planten van de boontjes

Boontjes kunnen op twee manieren worden geplant: direct in de volle grond of voorzaaien in een pot. Wanneer je kiest voor direct planten, is het belangrijk om te wachten tot de grond een temperatuur heeft bereikt van minimaal 12 graden Celsius. Boontjes kiemen namelijk niet goed bij lagere temperaturen.

Voorzaaien kan in februari of maart. Gebruik hiervoor een pot van ongeveer 8 centimeter hoog en plant 1 of 2 boontjes per pot. Zet de pot op een warme, lichte plek en houd de grond vochtig. Na ongeveer 3 weken kunnen de zaailingen worden overgeplant naar de volle grond.

Stap 2: De verzorging van de boontjes

Boontjes hebben veel licht nodig en staan het liefst op een zonnige plek. Geef de plantjes regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Boontjes hebben namelijk een hekel aan natte voeten. Wanneer de plantjes ongeveer 5 centimeter groot zijn, kun je ze ondersteunen met een stok, een rijshout of een klimrek.

Stap 3: De oogst van de boontjes

Boontjes zijn klaar om te oogsten wanneer ze ongeveer 10 centimeter groot zijn en stevig aanvoelen. Pluk de boontjes voorzichtig om te voorkomen dat de plant beschadigd raakt. Het beste moment om te oogsten is ’s ochtends vroeg, voordat de zon te fel is.

Na het oogsten kun je de boontjes het beste zo snel mogelijk eten voor de beste smaak en kwaliteit. Als je de boontjes niet meteen wilt gebruiken, bewaar ze dan in de koelkast in een plastic zakje of een afgesloten bakje.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik boontjes het beste planten?

Boontjes kunnen het beste worden geplant in mei of juni, wanneer de grondtemperatuur minimaal 12 graden Celsius is.

Hoeveel water hebben boontjes nodig?

Boontjes hebben regelmatig water nodig, maar de grond moet niet te nat zijn. Geef de plantjes ongeveer 2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zijn boontjes gezond?

Boontjes zijn erg gezond omdat ze weinig calorieën bevatten en veel vitaminen en mineralen. Ze bevatten onder andere vitamine C, ijzer en kalium.

Waarom moet ik de boontjes 's ochtends plukken?

Boontjes bevatten water en 's ochtends vroeg zitten er nog minder suikers in het water. Hierdoor hebben de boontjes 's ochtends de beste smaak.

Plaats een reactie