Avocado kweken

Avocado’s zijn heerlijk en gezond fruit dat in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. Het kweken van avocado’s is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. In dit artikel wordt besproken hoe je stap voor stap een avocado kunt kweken.

Stap 1: Koop een avocado

De eerste stap bij het kweken van avocado’s is het kopen van een rijpe avocado. Zorg ervoor dat de avocado rijp is door te controleren of de schil zacht is en als je er zachtjes op drukt, veert hij mee. Als een avocado nog te hard is, dan is hij nog niet rijp en kan hij niet worden geplant. Kies een avocado met een zo glad mogelijke buitenkant, zonder deuken of scheuren.

Stap 2: Haal de pit eruit

Snijd voorzichtig de avocado doormidden met een mes. Verwijder de pit voorzichtig met een lepel. Zorg ervoor dat je de pit niet beschadigt wanneer je hem uit de avocado haalt.

Stap 3: Maak de pit schoon

Spoel de avocado-pit af onder stromend water en maak hem voorzichtig schoon met een zachte doek. Wees voorzichtig om de bruine huid rondom de pit niet te verwijderen, dit is de schil van de pit. Het is belangrijk dat de avocado-pit intact blijft, anders kan hij niet ontkiemen.

Stap 4: Maak de pit vast

Een avocado-pit heeft een top- en een onderkant. De top is waar de stengel van de plant vandaan zal groeien en de onderkant is waar de wortels zullen verschijnen. Maak drie of vier tandenstokers vast in de zijkant van de pit, zodat de pit kan worden opgehangen boven een pot met water. Zorg ervoor dat je de tandenstokers niet te diep in de pit steekt, anders kan de pit beschadigd raken.

Stap 5: Hang de pit in een pot met water

Hang de avocado-pit boven een pot met lauw water. Zorg ervoor dat de onderkant van de pit net in het water hangt. Plaats de pot met de pit op een lichte plek, niet in direct zonlicht, maar wel op een warme plek.

Stap 6: Wacht tot de pit ontkiemt

Het duurt ongeveer drie tot zes weken voordat de avocado-pit ontkiemt. Er zal een kleine scheur verschijnen aan de onderkant van de pit. Dit is waar de eerste wortel van de plant zal verschijnen. Naarmate de wortel groeit, zal er ook een tak uit de bovenkant van de pit groeien.

Stap 7: Verplant de avocado-pit

Wanneer de wortel van de plant ongeveer 10 cm lang is, kun je de avocado-pit verplanten in een pot. Gebruik hiervoor een pot met goede afwatering en vul deze met potgrond. Plant de pit met de wortel in de potgrond, zorg ervoor dat de bovenkant van de pit net boven de grond uitsteekt.

Stap 8: Verzorging van de plant

Avocado-planten hebben veel licht nodig, dus plaats de pot op een lichte plek in de kamer. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Te veel water kan leiden tot wortelrot. Geef de plant minstens één keer per week water en voeg af en toe wat plantenvoedsel toe. Vergeet niet om de plant zo nu en dan te draaien om te voorkomen dat hij naar één kant groeit.

Conclusie

Het kweken van avocado’s kan wat tijd en geduld vergen, maar het is zeker de moeite waard. Door deze stappen te volgen, kun je je eigen avocado-plant kweken en genieten van heerlijk en gezond fruit dat je zelf hebt gekweekt.

Plaats een reactie