Anthurium verzorging

De anthurium is een prachtige kamerplant die vooral bekend staat om zijn opvallende rode bloemen, maar die er ook in andere kleuren zijn. Deze plant is relatief gemakkelijk in verzorging en kan een prachtige toevoeging zijn aan elke kamer in huis. In dit artikel zullen we enkele belangrijke dingen bespreken die je moet weten om je anthurium goed te verzorgen.

Standplaats

Anthuriums houden van licht en moeten geplaatst worden op een heldere, maar niet te zonnige plek. De planten kunnen niet tegen direct zonlicht, omdat dit hun bladeren kan verbranden. Een plek bij een raam op het noorden is ideaal. Wanneer de plant te weinig licht krijgt, dan worden de bladeren langzaam groener, en de plant zal minder bloeien.

Temperatuur

Anthuriums hebben warme temperaturen nodig en zijn gevoelig voor plotselinge temperatuurveranderingen. De ideale temperatuur voor deze planten ligt tussen de 18°C en 25°C. Zorg ervoor dat de plant niet in de buurt staat van tocht of koude luchtstromen, en vermijd het plaatsen van de plant in de buurt van airconditioning of verwarming.

Water geven

Water geven is een belangrijke factor bij de verzorging van anthuriums. Deze planten willen graag regelmatig water, maar kunnen niet tegen teveel water. Wanneer de bodem te nat is, dan kunnen de wortels rotten, waardoor de plant zal afsterven. Een goede manier om te zien of je anthurium water nodig heeft, is door de bodem aan te raken. Als de bodem droog aanvoelt, dan heeft de plant water nodig. Wanneer de bodem nog vochtig is, dan is het beter om te wachten met water geven.

Bij het water geven is het belangrijk om alleen het oppervlak van de grond nat te maken. Giet nooit water direct op het hart van de plant, omdat dit kan leiden tot rotting. Gebruik bij voorkeur lauw water, omdat koud water kan leiden tot schade aan de wortels. Het is trouwens beter om meerdere malen per week kleine hoeveelheden water te geven, dan één keer per week een grote hoeveelheid.

Bemesting

Het geven van de juiste voeding aan je anthurium is belangrijk om te zorgen voor gezonde en sterke groei. Gebruik bij voorkeur een speciale meststof voor deze planten. Bemest de planten één keer per maand tijdens het groeiseizoen, dat duurt van maart tot augustus. Stop daarna met bemesten tot de volgende lente.

Verzorging

Naast de bovenstaande punten, zijn er een aantal andere punten waar je op moet letten bij het verzorgen van je anthurium. Een belangrijke tip is om de planten regelmatig schoon te maken, zodat ze vrij blijven van stof en vuil. Dit doe je door de bladeren af te nemen met een vochtige doek. Het is ook belangrijk om dode bladeren en bloemen regelmatig te verwijderen, omdat deze kunnen leiden tot ziektes en insectenplagen.

Tot slot kan het helpen om de planten af en toe te besproeien met water. Hierdoor krijgen de bladeren extra vocht en blijven ze langer mooi. Het is verder aan te raden om de planten regelmatig te verpotten, om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Conclusie

Al met al is de anthurium een prachtige kamerplant die relatief gemakkelijk te verzorgen is. De belangrijkste factoren bij de verzorging zijn voldoende licht, warmte en regelmatig water geven. Houd de planten vrij van stof en vuil, verwijder dode bladeren en bloemen, en bemest ze regelmatig. Met de juiste verzorging kan een anthurium jarenlang een mooie toevoeging zijn aan je huis.

Plaats een reactie