Annabel stekken

Annabels zijn prachtige struiken met mooie bloemen. Het vermeerderen van deze struiken kan op verschillende manieren, waaronder het stekken. Maar hoe stek je een Annabel en welke soort is hier het meest geschikt voor? In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een Annabel kunt stekken en hoe je de stekjes het beste kunt verzorgen.

Het stekken van een Annabel

Om te beginnen moet je de juiste Annabel uitkiezen om te stekken. Over het algemeen zijn de meest geschikte Annabels om te stekken de oudere en grotere struiken. Deze hebben vaak sterkere wortels en zijn beter in staat om nieuwe stekjes te produceren.

Stap 1: Verzamel de benodigdheden

Voordat je begint met stekken, is het belangrijk om alle nodige materialen te verzamelen. Voor het stekken van een Annabel heb je nodig:

– Scherp, schoon mes of snoeischaar
– Kluit of potgrond
– Water
– Plastic zak
Stekpoeder (optioneel)

Stap 2: Kies takken uit om te stekken

Selecteer een aantal takken van de Annabel. De beste tijd om te stekken is in de herfst wanneer de plant in rust is. Kies takken uit die ongeveer 10-15cm lang zijn en snijd deze onder een knoop af.

Stap 3: Verwijder het blad van de stekken

Verwijder het blad van het onderste deel van de stekken. Dit zorgt ervoor dat de energie van de plant zich richt op de ontwikkeling van de wortels in plaats van op het blad.

Stap 4: Breng stekpoeder aan (optioneel)

Vervolgens kun je ervoor kiezen om stekpoeder aan te brengen op het uiteinde van de stekjes. Dit bevordert de groei van de wortels en verkleint de kans op rotting.

Stap 5: Plaats de stekken in de grond

Plaats de stekken in de kluit- of potgrond. Zorg ervoor dat de stekken voldoende ruimte hebben en niet te dicht bij elkaar staan. Druk de grond lichtjes aan om de stekjes op hun plaats te houden. Geef vervolgens de stekjes water.

Stap 6: Bedek de stekjes met plastic

Bedek de stekjes met een plastic zak en plaats deze op een plek met indirect zonlicht. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de wortels.

Stap 7: Verzorging

Om ervoor te zorgen dat de stekjes goed groeien, is het belangrijk om ze regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Je kunt de ontwikkeling van de wortels volgen door af en toe voorzichtig te trekken aan de stekjes.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat de stekjes van een Annabel wortels krijgen?
Het duurt meestal 4-6 weken voordat stekjes wortels krijgen.

2. Kan ik stekken in de zomer?
Ja, dat kan. Maar de beste tijd om te stekken is in de herfst wanneer de plant in rust is.

3. Moet ik stekpoeder gebruiken?
Het gebruik van stekpoeder is optioneel maar kan de groei van de wortels bevorderen en de kans op rotten verkleinen.

4. Moet ik de stekjes met plastic bedekken?
Ja, het bedekken van de stekjes met plastic zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, wat de ontwikkeling van de wortels bevordert.

5. Wanneer kan ik mijn gestekte Annabel in de tuin planten?
Zodra de stekjes wortels hebben ontwikkeld en zijn uitgegroeid tot kleine struikjes, kunnen deze geplant worden in de tuin. Dit kan het beste in het voorjaar of najaar worden gedaan.

Plaats een reactie