Ananaskers kweken

Ananaskers kweken

Het kweken van ananaskers: een makkelijke en smaakvolle tuinbouwoptie

Ananaskers, ook bekend als kaapse kruisbes, goudbes of physalis peruviana, is een opmerkelijke groente, fruit en kruid, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Het is een knapperig, sappig fruit met een licht zoete en zure smaak en een subtiele ananasaroma. Het vruchtvlees is omhuld door een schil die rijk is aan voedingsstoffen en antioxidanten en die, eenmaal uitgebreid gedroogd, een heerlijke en gezonde snack kan zijn.

Ananaskers is eenvoudig te kweken en kan in verschillende soorten grond gedijen. Het is een eenjarige plant, wat betekent dat het na de oogst sterft, maar het laat honderden zaden achter die het jaar erna weer volledig kunnen worden gekweekt. Het is een geschikt gewas voor zowel beginners als ervaren tuiniers.

Hoe ananaskers te kweken

Een van de meest gunstige aspecten van ananaskers kweken, is de tolerantie van de plant tegen een breed scala aan omgevingsfactoren. Het is niet nodig om in overvloedig zonlicht te groeien en kan zelfs schaduw verdragen. Het past zich aan aan verschillende grondsoorten, van zandgronden tot kleigronden, hoewel vochtige grond het beste is. Het belangrijkste is om de plant voldoende zon en water te geven.

1. Voorbereiden van de zaden:

Ananasker is een opmerkelijk voordelige plant, omdat het honderden zaden uit een vrucht kan produceren en je deze zaden kunt planten voor volgend seizoen. Verwijder de zaden uit een rijpe ananaskers en droog ze drie of vier dagen op een warme, droge plaats.

2. Start zaailingen binnen:

Begin met het planten van de zaden 8-10 weken voor de laatste vorstdatum in een pot of pot.

3. Planten in de volle grond:

Ananaskers kunnen na de vorstperiode direct in de volle grond worden geplant. Ideale temperaturen om te kiemen zijn tussen 15 en 20 graden Celsius. Plant de zaailingen 60-120 cm uit elkaar en ongeveer 5-10 mm diep.

4. Water geven en bemesten:

Terwijl de plant groeit, is het belangrijk om de grond vochtig te houden door regelmatig water te geven. Geef nooit teveel water en voorkom plassen op het oppervlak. Geef een voedzame meststof met een hoog stikstofgehalte in de vroege groeifase en wanneer vruchtzetting begint, verander dan naar een meststof met een hoger fosforgehalte.

5. Oogsten:

Ananaskersen zijn rijp als de schil geelbruin wordt en droog. Pluk ze zodra ze rijp zijn zodat ze niet van de plant vallen. Bewaar ze op een koele en droge plaats voor ongeveer 3-4 weken.

Veelgestelde vragen

Is ananaskers hetzelfde als physalis?

Ja, ananaskersen zijn ook bekend als physalis peruviana of kaapse kruisbessen.

Zijn ananaskersen een fruit of een groente?

Hoewel vaak aangezien voor een fruit vanwege de zoete en zure smaak, is ananaskers een vruchtbaar kruid en geen fruit.

Zijn ananaskersen gemakkelijk te kweken?

Ja, ananaskersen zijn eenvoudig te kweken en kunnen in verschillende soorten grond groeien. Het is een eenjarige plant en laat honderden zaden achter die het volgende seizoen opnieuw kunnen worden gekweekt.

Welke voedingsstoffen zijn aanwezig in ananaskersen?

Ananaskersen zijn rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine A, ijzer, niacine en antioxidanten zoals carotenoïden.

Kan ik ananaskersen eten zonder de schil?

Ja, ananaskersen kunnen worden gegeten zonder de schil. De schil kan echter worden gedroogd en als gezonde snack worden gegeten.

Waar kan ik ananaskersen kopen?

Ananaskersen zijn vaak te vinden op boerenmarkten en supermarkten met een natuurlijk- en biologisch-voedings-aanbod. Ze kunnen ook online worden gekocht bij verschillende winkels.

Plaats een reactie