Amandelboompje snoeien

Heb je een amandelboompje in jouw tuin en wil je het op de juiste manier snoeien om zijn gezonde groei te bevorderen? Het snoeien van een amandelboompje lijkt misschien een lastige klus, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Hier vind je alles wat je moet weten over het snoeien van een amandelboompje.

Waarom amandelboompje snoeien?

Het snoeien van een amandelboompje is belangrijk om de gezonde groei van de boom te bevorderen. Door te snoeien, kunnen dode of zieke takken worden verwijderd en kan er ruimte worden gemaakt voor nieuwe scheuten en bloeiwijzen. Ook kan het snoeien van een amandelboompje ervoor zorgen dat de vorm van de boom behouden blijft en dat deze compact blijft.

Wanneer amandelboompje snoeien?

Het beste moment om een amandelboompje te snoeien is in de late winter of vroege lente. Dit is de tijd waarin de boom in rusttoestand is en nog geen nieuwe groei heeft gestart. Snoeien op andere momenten van het jaar kan de groei en bloei van de boom verstoren.

Benodigdheden

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om de juiste gereedschappen te hebben. Hieronder vind je een overzicht van de benodigdheden:

– Tuinschaar of snoeischaar
– Takkenschaar
– Zaag
– Desinfecterend middel (bijvoorbeeld isopropylalcohol)

Zorg ervoor dat je scharen en zagen schoon en scherp zijn om de boom zo min mogelijk te beschadigen.

Hoe amandelboompje snoeien?

Nu je de benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om aan de slag te gaan met het snoeien van het amandelboompje. Volg onderstaande stappen voor het beste resultaat:

Stap 1: Verwijder dode takken

Begin met het verwijderen van alle dode en beschadigde takken. Dit zijn takken die geen leven meer vertonen en dus geen nieuwe scheuten of bladeren meer zullen produceren. Het is belangrijk om deze takken te verwijderen, omdat ze ziektes en plagen kunnen veroorzaken.

Stap 2: Verwijder lage takken

Verwijder alle takken die zich dicht bij de grond bevinden en die de vorm van de boom verstoren. Laat een ruimte van ongeveer 30 centimeter tussen de tak lopen en de grond om de boom voldoende lucht en licht te geven.

Stap 3: Verwijder verticale takken

Verwijder alle verticale takken die omhoog groeien, omdat deze de groei van nieuwe scheuten en bloeiwijzen kunnen belemmeren. Laat horizontale takken daarentegen wel intact, omdat deze voor betere bloei kunnen zorgen.

Stap 4: Verwijder overlappende takken

Verwijder alle takken die overlappen of elkaar kruisen. Hierdoor kan er wrijving ontstaan en kunnen er wonden ontstaan die ziektes en plagen kunnen veroorzaken.

Stap 5: Knip scheuten

Knip alle scheuten die uit de basis van de boom komen weg om de boom compact te houden. Laat slechts enkele sterke scheuten met goede bloeiwijzen voor een gezonde groei.

Tips

– Snoei nooit meer dan 30% van het gebladerte en takken van de boom.
– Zorg ervoor dat je scharen en zagen schoon en scherp zijn om de boom te beschermen tegen besmettingen.
– Gebruik desinfecterende middelen om de gereedschappen schoon te maken na het snoeien.
– Snoei de boom nooit tijdens perioden van regen of hoge luchtvochtigheid.
– Snoei jonge amandelboompjes vaker dan oudere omdat jonge bomen groter en sneller bloeien.

Conclusie

Het snoeien van een amandelboompje is niet zo moeilijk als het lijkt en kan zorgen voor een gezonde groei en een forse opbrengst. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt en volg de stappen nauwkeurig voor een optimaal resultaat.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn amandelboom snoeien als deze is besmet met ziekten of plagen?

Nee, snoei nooit een boom die besmet is met ziekten of plagen. Raadpleeg in plaats daarvan een tuinexpert voor professionele hulp.

2. Kunnen amandelbomen worden gesnoeid tijdens de bloei?

Nee, snoei nooit amandelbomen tijdens de bloei, omdat dit de opbrengst kan verminderen.

3. Hoe vaak moet ik mijn amandelboom snoeien?

Jonge amandelbomen moeten vaker worden gesnoeid dan oudere bomen. Snoei eens in de twee jaar.

4. Kan ik snoeiwonden dichten?

Nee, het is niet nodig om snoeiwonden te dichten. De boom zal zichzelf genezen.

5. Kan ik mijn amandelboom snoeien in de herfst?

Nee, de herfst is geen geschikte tijd om een amandelboom te snoeien. Snoei altijd in de late winter of vroege lente wanneer de boom in rust is.

Plaats een reactie