Zz plant

De ZZ plant, ook wel Zamioculcas zamiifolia genoemd, is een populaire kamerplant onder vele plantliefhebbers. Deze plant heeft meerdere voordelen. Zo is hij erg makkelijk in onderhoud, heeft hij weinig water nodig en is hij daarnaast ook nog eens luchtzuiverend. In dit artikel gaan we dieper in op de ZZ plant en geven we je tips hoe je hem het best kan verzorgen.

Oorsprong van de ZZ plant

De ZZ plant komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en is een lid van de Araceae-familie. Hij werd voor het eerst in 1892 ontdekt door de Britse botanicus David Douglas. Pas in de jaren ’90 werd de plant commercieel gekweekt in Nederland en Europa. Door zijn makkelijke verzorging groeide de populariteit snel.

Uiterlijk

De ZZ plant heeft een elegant uiterlijk en een dikke, vlezige stam die uitloopt in groene, leerachtige bladeren. De plant kan gemiddeld 60 tot 90 cm hoog worden, al zijn er ook exemplaren bekend die wel 1,20 meter hoog kunnen worden. De plant heeft een mooie, glanzende uitstraling en groeit rechtop. De bladeren hebben een donkergroene kleur en zijn erg sterk. Hierdoor kunnen ze goed tegen een stootje en blijven ze lang mooi.

Verzorging

De ZZ plant is een makkelijke plant om te verzorgen. Hij heeft weinig water nodig en kan goed tegen drogere omgevingen. De plant groeit goed op lichtere plaatsen, maar kan ook in de schaduw prima groeien. Het is wel belangrijk dat de plant niet in direct zonlicht staat. Dit kan namelijk leiden tot verbranding van de bladeren.

Wat betreft de watergift is het belangrijk dat je niet teveel water geeft. Eens in de 2 weken een scheutje water is vaak al voldoende. Het kan helpen om de potgrond helemaal te laten opdrogen voordat je de plant weer water geeft. Dit voorkomt dat er wortelrot ontstaat.

Keer de plant regelmatig om de groei gelijkmatig te stimuleren. De ZZ plant is gevoelig voor te veel vocht, dus pas op met sproeien.

Luchtzuiverend

De ZZ plant is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking. De plant wordt in studies genoemd als één van de meest effectieve luchtzuiverende planten. Hij kan verschillende gifstoffen uit de lucht zuiveren, zoals benzeen en tolueen.

Conclusie

De ZZ plant is een mooie, makkelijk te onderhouden plant die in vrijwel elk interieur past. Door zijn sterkte bladeren en makkelijke verzorging is hij de perfecte plant voor mensen die niet zo’n groene vingers hebben. De luchtzuiverende werking is een mooi extraatje. Kortom, een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een mooie, gezonde plant.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van de ZZ plant?

De ZZ plant is erg makkelijk in onderhoud, heeft weinig water nodig en is luchtzuiverend.

Waar komt de ZZ plant oorspronkelijk vandaan?

De ZZ plant komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika.

Hoe ziet de ZZ plant eruit?

De ZZ plant heeft een dikke, vlezige stam en groene, leerachtige, donkergroene bladeren. Hij kan gemiddeld 60 tot 90 cm hoog worden.

Hoe moet je de ZZ plant verzorgen?

De ZZ plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen drogere omgevingen. Hij groeit goed op lichtere plaatsen, maar niet in direct zonlicht. Eens in de 2 weken een scheutje water is voldoende en de potgrond moet opdrogen tussen de watergiften.

Wat is de luchtzuiverende werking van de ZZ plant?

De ZZ plant heeft een luchtzuiverende werking en kan verschillende gifstoffen uit de lucht zuiveren, zoals benzeen en tolueen.

Plaats een reactie