Beste slakkenval

Beste slakkenval

Slakken zijn weekdieren en worden ook wel buikpotigen genoemd. Er zijn soorten slakken die op het land leven maar evenzoveel komen in het water voor. Slakken hebben een gespierde onderzijde waarmee ze zich voortbewegen. Op het land kan onderscheid worden gemaakt tussen de huisjesslak en de naaktslak. Wereldwijd zijn er zo’n 75.000 soorten die beschreven zijn.

Slakkenoverlast

Veel mensen zien de slak als een plaag. Toch vinden de meeste soorten slakken jou tuinplanten niet zo interessant. Ze houden je tuin juist schoon door verrotte resten van planten op te eten. Het is natuurlijk wel zo dat er planten zijn die slakken helemaal te gek vinden. De Hostaplant is er een van. Heb je hosta’s in je tuin en veel slakken? Dan is er maar één remedie. Verwijder de Hosta’s. Het is namelijk bijna geen doen om, wanneer er eenmaal slakken in je tuin zitten, deze goed te houden. Het kan wel, maar dan heb je enorm veel werk.

Beter is het om planten in je tuin te poten waar de slak een hekel aan heeft. Zoals goudsbloem, anjer, akelei, viooltjes en varens. Lavendel en bepaalde kruidensoorten als tijm, salie en knoflook gaan de slakken ook uit de weg.

Je voorkomt dat de slijmerige diertjes jouw tuin opzoeken als je planten kiest die goed bestand zijn tegen slakken. Voorbeelden zijn akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes en varens. Ook Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook houden slakken op een afstand.

Segrijnslak

De normale huisjesslakken eten alleen wat dood blad. Waar je echt last van kunt hebben is de Segrijnslak. Ook de naaktslakken zijn berucht in het eten van levend plantenmateriaal. Grote naaktslakken verorberen per dag ruim de helft van hun lichaamsgewicht.

Slakken zoveel mogelijk proberen te voorkomen

Om zoveel mogelijk slakken in je tuin te voorkomen, is het dus belangrijk om geen planten aan te schaffen waar ze dol op zijn. De Hosta is een goed voorbeeld waar slakken op af komen. Heb je een moestuin dan kun je de slak vinden tussen de sla- en koolsoorten. Ook komkommers, pompoenen, aardbeien en kruiden als dille en basilicum vindt de slak overheerlijk. Zonnebloemen leggen het loodje wanneer je veel slakken in je tuin hebt.

Natuurlijke vijanden

Wanneer je geen slakken in je tuin wil, is het verstandig om dieren te lokken die de natuurlijke vijand zijn van de slak. Egels, kikkers, padden en vogels zijn dol op slakken. Probeer je tuin zo diervriendelijk te maken als nodig is, om dit soort diertjes naar je tuin te lokken. Deze dieren zorgen voor een gezond milieu in je tuin en geven deze een prima evenwicht. Natuurlijk mag er best wel eens een slakje in je tuin zitten, maar pas op voor hele kolonies segrijnslakken!

Gastvrij maken

Om je tuin zo gastvrij mogelijk te maken is het prettig voor de dieren om een goede schuilplaats te hebben. Egels hebben een plekje nodig om te overwinteren en overdag te slapen. Egels gaan immers ’s nachts op pad. Slakkenplagen worden zo op een natuurlijke wijze bestreden. Zorg voor een dichte structuur van takken voor de egels, maar ook voor de vogels. Het is voor deze dieren prettig om een rommelig hoekje te hebben met wat tak- en bladmateriaal. Een goede schuilplaats is dan snel gevonden..

Vogels en insecten

Om vogels naar je tuin te lokken is het belangrijk, dat er insecten aanwezig zijn. Ruim niet direct alle uitgebloeide bloemen en dode zaadstengels op. Hier kunnen insecten in overwinteren en de zaden van uitgebloeide bloemen doen dienst als voedsel voor de vogels. Een aantal vogelsoorten als de lijster zijn gek op slakken. Ook spitsmuizen eten slakken.

Een vochtige tuin

Een vochtige tuin is een broedplek voor slakken. Moet er gesproeid worden in de tuin, doe dit dan in de ochtend. s’Avonds komen slakken tevoorschijn en doen zich tegoed aan je planten. Wanneer je in de ochtend je tuin een sproeibeurt geeft, is de tuin in de avond droog. Dit zorgt voor minder slakkenoverlast. Heb je een plekje waar tuinafval of een composthoop ligt, zet daar dan geen kwetsbare planten naast waar de slak op afkomt. Het is verstandig om tuinafval direct op te ruimen.

Bovenstaande producten zijn heel goed om een te veel aan slakken te bestrijden. Je kunt gebruik maken van een slakkenval of van aaltjes. De Ecostyle korrels zijn echter ook zeer efficiënt.

ECOstyle Escar-Go 

Dit product is een 100% natuurlijk product om slakkenvraat tegen te gaan. Wanneer de slak deze korrels nuttigt, zal deze na verloop van tijd stoppen met eten en zich terugtrekken. Keert dus niet meer terug in je tuin. Huisdieren, egels en vogels zullen geen last hebben van deze korrels. Mag ook worden gebruikt in de biologische landbouw.

Gebruik dit product tussen de jonge planten, die net boven de grond komen. Het voorkomt dat slakken van gewassen en tuinplanten gaan eten. Wanneer je Escar-Go tussen de planten strooit, zal geen slak je planten meer aanraken.

Slakkenval

Een goedkoop en probaat middel tegen slakken. Een niet giftige manier om slakken op de meest milieubewuste methode te vangen. Goedkoop maar functioneel product wat keer op keer kan worden gebruikt. Voeg wat bier toe aan de slakkenval en de slakken zullen snel op de lucht afkomen. Ze proberen van het bier te drinken en vallen erin. De slakken zullen, in dronken toestand, verdrinken. Toch een mooi einde voor een slak :-).

Aaltjes tegen slakken

No-Slug is een prima product om slakken mee te bestrijden. Deze aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita) doden op biologische wijze alle soorten huisjes- en naaktslakken. Veilig voor mens en dier en gemakkelijk in gebruik. Wanneer je dit product aanschaft is het nog twee weken houdbaar. Moes- en siertuin zijn binnen korte tijd weer vrij van slakkenvraat.

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie