Beste mottenval

Beste mottenval

Motten…wat mot je er mee…Verdelgen natuurlijk. Motten behoren tot het ongedierte wat je absoluut niet in huis kan gebruiken. Dit ongedierte komt af op hoog luchtvochtige ruimtes die warm zijn. Motten kunnen je huis binnen komen door mee te liften op tweedehands kleding of in opgezette dieren. Ze leggen eitjes en de larven zullen snel om zich heen vreten en uiteindelijk transformeren in een mot. Deze zoeken een partner en ja, zo is de cirkel weer rond.

In de zomermaanden kan een volwassen mot gewoon binnen komen vliegen door een openstaande deur of ramen. Zijn ze eenmaal binnen, dan gaan ze op zoek naar een warm, donker hoekje om eitjes te leggen. Zolders en kledingkasten zijn geliefde plekken van de mot. Sommige mensen noemen een mot ook wel een nachtvlinder. Echter, de verschillen zijn enorm groot. Ze lijken een beetje op de tuinvlinder, maar zijn ten op zichte van de vlinder enorm schadelijk.

Schadelijk

Een mot is uiteindelijk niet direct van schade voor onze gezondheid, maar kan wel  textiel en tapijt aantasten. Dit wil je voorkomen en motten weghouden van je woning.

Hoe herken je motten

Motten brengen schade toe aan kleding door er kleine gaatjes in te knagen. Ontdek je plotseling dat je mooie, wollen trui een gat vertoont of dat je lievelingsvestje is voorzien van hele kleine gaatjes? Dan zitten er waarschijnlijk motten in je kledingkast. Soms zie je dat een mot zich vliegend door je woning begeeft of je ontdekt larves en/of eitjes. De larf ziet er uit als een klein wit wormpje met een bruine kop. De mot is een vlinderachtig wezen met lichtbruine vleugels. De vleugels zijn lang. Soms wel tot 8 cm.

Heb je een mot waargenomen, controleer dan direct je garderobekast. Vooral kleding die wat langer niet gebruikt wordt moet je snel inspecteren.

Donkere plekken

De eitjes van een kledingmot worden meestal op een donkere plek gelegd. Het kan even duren voordat je door hebt dat er motten in je kledingkast zitten. Vooral in de zomer kan een mot van harte lust zijn gang gaan in de wintergarderobe. Het is daarom belangrijk, om steeds even je kleding te controleren. Een aantal tips kunnen voorkomen dat je last krijgt van de kledingmot.

Tips motten voorkomen

  • Kleding die je langere tijd niet gebruikt kan het beste schoon en droog worden opgeborgen in een plastic zak. Het is zo wie zo slim, om altijd kleding in de kast op te bergen die schoon en gewassen is. Kledingmotten komen namelijk graag af op ongewassen kleding. Vieze luchtjes zijn aantrekkelijk voor ze.
  • Zet regelmatig de kastdeuren open. Laat zonlicht de kast in schijnen. Motten hebben een enorme hekel aan zon en licht.
  • Ben je niet helemaal zeker of er kledingmotten in de garderobekast wonen? Leg onder in je kast een vel wit papier. Wanneer je na een poosje korrels en tunnelvormige spinsels ontdekt, dan weet je dat er mottenlarven in je kleding zitten.
  • Heb je kleding met mottengaatjes en zijn ze toch nog verder in goede staat? Hang ze in de volle zon of leg ze ongeveer 4 dagen in de diepvries. Eventuele eitjes en larven worden zo gedood. Laat wollen stoffen stomen en was kleding minstens op 60 °C.
  • Geur-of mottenballen werden vroeger gebruikt om motten te voorkomen. Ze mogen echter niet meer worden verkocht omdat ze schadelijk zijn voor het milieu.
  • Houd motten buiten door een raamhor te plaatsen.
  • Ga regelmatig met de stofzuiger door de garderobekast.
  • Bepaalde luchtjes van lavendel, kamfer, boerenwormkruid, lievevrouwebedstro en vlierbloesem zijn afschrikwekkend voor de kledingmot. Leg zakjes met deze kruiden tussen je textiel in de kledingkast.

Er zijn dus eigenlijk drie dingen waar de mot voor op de vlucht gaat;

  1. Licht
  2. Schone kleding
  3. Verstoring

Chemische bestrijding

Tegen de mot zijn bestrijdingsmiddelen te koop. Deze mogen echter alleen worden gebruikt wanneer ze zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbescherming en biociden. Koop geen bestrijdingsmiddelen waar de ingrediënten niet op vermeld staan. Ben je er niet zeker van of een middel is toegestaan? Controleer dan de toelatingslijst van het Ctgb.

Weg met de motten

Onderstaande producten zijn veilig voor mens en dier en dus toegestaan om als mottenbestrijdingsmiddel te gebruiken.

Roxasect Mottenval Pouch

Deze gif- en reukloze val bootst een natuurlijke schuilplaats na. Een lijmlaag zorgt ervoor dat de mot niet meer weg kan.

Zo vervelend wanneer je gaatjes in je kleding ontdekt…Met de Roxasect Mottenval houdt je je kledingkast vrij van motten. Komt er onverhoeds een mot in de kast dan zal deze zich proberen te verschuilen in de mottenval. De lijmlaag zorgt er voor dat de mot geen kant meer op kan. De geïntegreerde haak is erg praktisch. De mottenval kan overal in de kast worden opgehangen. Ook kan met een plakstrip deze val aan de binnenzijde van de kledingkast worden bevestigd.

Voordelen van de Roxasect

  • Gifvrij en reukloos
  • Simpel in gebruik
  • Speciaal voor de kledingmot
  • Gemakkelijk te bevestigen door geïntegreerde haak en plakstrip

Levensmiddelenmottenval

Behalve dat we van de kledingmot last kunnen hebben, is de meelmot ook een vervelend ongedierte. Deze mot voelt zich helemaal thuis in de keuken en doet zich te goed aan levensmiddelen die gedroogd zijn. Muesli, koekjes, thee, noten, granen en zaden zijn bij uitstek de producten waar ze zich te goed aan doen.

Aeroxon

Deze mottenval is voorzien van een lokstof waar de meelmot op af komt. Het zal je echt helpen om van de motten uit je voorraadkast te verbannen. Deze val moet wel na 6 weken worden vervangen.

DirectSupply Mottenval

Dit veilige product is vrij van pesticiden maar werkt prima tegen kledingmotten. Wordt per 4 stuks verkocht en kan direct op simpele wijze in de garderobekast worden geplaatst. Is niet van invloed op de gezondheid van mens en dier en zal geen schade toebrengen aan het milieu.

Houdt je kostbare kleding vrij van kledingmotten.

De voordelen van dit middel zijn;

  • Werkt ruim drie maanden
  • Is ontwikkeld op duurzaamheid
  • Vrij van gevaarlijke pesticiden
  • De lokstof spoort de kledingmotten op

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie