Beste houtworm bestrijdingsmiddel

Beste houtworm bestrijdingsmiddel

De boktor en de klopkever zijn voorbeelden van keversoorten, die in de eerste fase van hun leven zichzelf voeden met hout. De kevers zijn dan nog in het larvestadium en zorgen voor de vele gaatjes in het hout. Na drie tot vijf jaar zijn de larven veranderd in kevers en vliegen uit. De gaatjes die door de larfjes zijn ontstaan, worden opnieuw gevuld met eitjes van de kever. De cyclus is rond en begint weer opnieuw. Doordat elke keer meer gaatjes ontstaan, wordt het hout steeds minder sterk. De larven van de keversoorten lijken allemaal op elkaar zodat je als leek niet kunt onderscheiden om welke soort kever het gaat.

Herkennen

De larven vreten zich een weg door het hout. Wanneer deze is ontwikkeld tot een kever, knaagt deze zich een weg naar buiten. De karakteristieke houtwormgaatjes zijn gemakkelijk te herkennen omdat je zaagsel ziet. Gaatjes met molm zijn dus de duidelijke uitvlieggaatjes. Wanneer je deze openingen in hout ontdekt is het verstandig direct stappen te ondernemen, voordat een houten constructie ten onder gaat aan houtworm.

De houtwormgaatjes zijn 2 tot 4 millimeter groot en dus makkelijk herkenbaar. Vooral onbehandeld hout van loof- en naaldbomen zijn favoriet van de houtworm kever. De grote houtworm is helemaal in zijn sas met eikenhout.

Het is moeilijk om larven te herkennen. Zij laten zich niet zien en zitten dus wat dieper weg in het hout. Soms zie je wit tot bruingekleurde wormpjes dichtbij de gaatjes zitten. Dan is het zaak om direct aan de slag te gaan met een houtworm bestrijdingsmiddel!

Voorkomen van houtworm

Het is vrij simpel om te voorkomen dat je houtworm krijgt. Het belangrijkste is dat je woning verwarmd wordt en goed wordt geventileerd. Heel vaak zit houtworm in hout wat aan de buitenlucht is blootgesteld. Denk hierbij aan raamkozijnen etc. Een vochtige omgeving is voor de houtworm een perfecte plek. Het is echt een must om hout aan de buitenzijde van je huis van een lak- of beitslaag te voorzien.

Eén gewone houtwormkever legt al snel 60 eitjes per keer. Heb je onbewerkt hout, dan heb je meer kans op dit ongedierte. De lange tunnels die de larven graven, zorgen er voor dat het hout langzaam wordt uitgehold en verzwakt. Vooral vloeren en balken kunnen zo het loodje leggen. Heel vaak wordt de houtworm niet eens opgemerkt omdat de larven verstopt zitten in het hout.

Voorkom houtworm dus met een dekkende laag beits, verf of lak. Het is dan voor de kevers veel moeilijker om eitjes te leggen. Zitten er echter al wormpjes in het hout dan heeft een laklaag weinig zin meer. Je moet dat dus echt doen om te voorkomen dat de kevertjes een kans krijgen.

Brandhout

Houd je van tweedehands spullen? Controleer dan, voordat je iets van hout aanschaft, eerst het object op houtwormgaatjes. Ook wanneer je regelmatig brandhout in huis haalt is het verstandig om te checken of er houtworm in zit. Je neemt houtworm op die manier heel snel mee van buiten naar binnen.

Vochtige omstandigheden

Vooral beschimmeld hout vindt de houtwormkever nog lekkerder dan gewoon droog hout. Zorg dat je minder kans hebt op schimmelvorming door regelmatig te ventileren. Ook het verwarmen van een ruimte is belangrijk ter voorkoming van de houtwormkevers.

Nieuwe meubels

Het is ook belangrijk om je net gekochte houten tafel te controleren op houtworm. Ook nieuwe meubels kunnen zijn “besmet” met houtworm. In dat geval is het natuurlijk goed om contact op te nemen met de leverancier

Bestrijden

Heb je houtworm geconstateerd, zorg dan voor de juiste producten om deze te bestrijden. De juiste producten vindt je hieronder!

Embasol houtwormdood

Dit product is verkrijgbaar in flacons van 5 liter en wordt tevens gebruikt door professionele houtwormbestrijders. De stof die in deze flacon zit is op basis van permethrin en geheel op oliebasis. De diep inwerkende stof zorgt ervoor dat de larven en kevers worden bereikt. De synthetische basis geeft geen geur af na de behandeling. De nawerking duurt zeker 10 jaar. Dus na behandeling van het hout zal er 10 jaar lang geen boktor of houtworm zich meer wagen aan het behandelde hout. Wel oppassen dat er geen lekkages kunnen plaatsvinden op het hout, dit zou de werkzame stof er zo maar uit kunnen spoelen.

Kant en klaar

Embasol is een kant en klaar product. Er hoeft niet meer te worden verdund. Optimale bestrijding en een garantie dat er 10 jaar geen houtworm meer te vinden is, zorgt voor een zeer functioneel product. Het is wel verstandig om na een jaar even te controleren. Mocht je nog zaagsel tegenkomen, dan opnieuw deze plek behandelen. Het gebruik van een drukspuit is een pré. Een drukspuit zorgt er voor dat het houtwormmiddel goed over het hout wordt verdeeld.

Hoe gebruik je Embasol?

Zoals eerder vermeld is het gebruik van een drukspuit het allerbeste. Mocht je deze niet kunnen lenen of aanschaffen, dan het product met een kwast aanbrengen.

Haal van te voren aangetast hout weg met een beitel of schroevendraaier. Aangetaste planken of balken schoonvegen met een staal- of harde borstel. Lees altijd de veiligheidsvoorschriften en probeer rekening te houden met het milieu en je eigen gezondheid.

Giftig

Dit product is behoorlijk giftig en is zeer schadelijk bij het inslikken. Pas op met kinderen en huisdieren! Bij inademing is dit middel ook nogal gevaarlijk. Een masker opzetten tijdens het gebruik is dan ook geen overbodige luxe. Pas op dat dit spul niet in water terechtkomt. De organismen die hierin leven zullen onmiddellijk bezwijken en het heeft akelige gevolgen op de lange termijn.

HG tegen houtworm

Is er sprake van een kleine plek waar houtworm in zit? Dan kan gebruik worden gemaakt van een eenvoudige sprayflacon tegen houtworm van HG. Grote oppervlakken liever met een product bewerken zoals Embasol.

HG tegen houtworm en de huisboktor is eenvoudig in gebruik en doet wat het moet doen. Voorkomt tevens heraantasting gedurende langere tijd.

 

 

 

Plaats een reactie