Als tuinliefhebber weet je als geen ander hoe frustrerend het kan zijn om slakken te zien knabbelen aan jouw geliefde planten. Gelukkig zijn er planten waar slakken niet van houden en die je dus kunt planten om deze plaagdieren op afstand te houden. In dit artikel bespreken we welke planten dit zijn en waarom slakken hier een hekel aan hebben.
Waarom houden slakken niet van bepaalde planten?
Slakken zijn op zoek naar een voedselbron en planten kunnen voor hen een heerlijke maaltijd zijn. Er zijn echter bepaalde planten die slakken vermijden vanwege hun geur, smaak of textuur. Dit kan te maken hebben met de aanwezigheid van bepaalde chemicaliƫn in de plant die voor slakken onaangenaam zijn. Andere planten hebben juist een harde of plakkerige textuur waar slakken niet van houden.
Planten die slakken vermijden
1. Lavendel – de sterke geur van lavendel houdt veel insecten op afstand, waaronder slakken.
2. Salie – salie heeft een bittere smaak die slakken afschrikt.
3. Knoflook – knoflook staat bekend om zijn sterke geur en smaak, waar slakken een hekel aan hebben.
4. Venkel – venkel heeft een sterke, anijssmaak die slakken niet waarderen.
5. Oregano – de aanwezigheid van carvacrol in oregano zorgt ervoor dat slakken deze plant vermijden.
6. Zonnebloemen – vanwege hun harige stengels en bladeren zijn zonnebloemen niet aantrekkelijk voor slakken.
7. Goudsbloemen – de geur van goudsbloemen is voor veel insecten, waaronder slakken, onaangenaam.
8. Geraniums – geraniums hebben een sterke geur die slakken niet kunnen verdragen.
9. Duizendblad – duizendblad heeft een bittere smaak die slakken niet lekker vinden.
10. Brandnetel – hoewel we brandnetels vaak zien als onkruid, zijn ze ook nuttig in de tuin omdat slakken deze plant liever vermijden vanwege de harde stekels.
11. Anjers – de geur van anjers is sterk genoeg om slakken af te schrikken.
12. Ridderspoor – riddersporen hebben bloemen met een sterke geur die slakken niet lekker vinden.
13. Varens – veel varens hebben harde bladeren of stekels die slakken niet kunnen verdragen.
14. Azalea’s – azalea’s hebben een natuurlijk afweermiddel tegen slakken dankzij de aanwezigheid van andromedotoxine.
15. Klimop – net als zonnebloemen hebben klimopplanten harige stengels en bladeren waar slakken niet van houden.
Conclusie
Slakken kunnen een plaag vormen voor jouw tuin, maar er zijn veel planten die deze beestjes op afstand houden. Door slimme plantenkeuzes te maken kun je de strijd tegen slakken winnen. Bovendien kunnen deze planten ook bijdragen aan de biodiversiteit in jouw tuin.
Veelgestelde vragen
Wat is de meest effectieve manier om slakken te bestrijden?
Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden, waaronder het gebruik van natuurlijke remedies zoals koffiedik, eierschalen of koperen strips, of het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Waarom zijn slakken slecht voor mijn planten?
Slakken kunnen veel schade toebrengen aan jouw planten door aan de bladeren en stengels te knabbelen. Hierdoor kunnen planten afsterven of minder goed groeien. Ook kunnen slakken ziekten verspreiden tussen planten.
Kunnen planten waar slakken niet van houden ook andere plagen tegenhouden?
Sommige planten hebben natuurlijke afweermechanismen tegen verschillende plagen, waaronder insecten, slakken en andere ongedierte. Door slim te combineren kun je een dergelijke beplanting creƫren die verschillende plagen tegelijkertijd bestrijdt.
Moet ik speciale zorg besteden aan planten waar slakken niet van houden?
Over het algemeen hebben deze planten weinig zorg nodig en zijn ze relatief gemakkelijk te onderhouden. Het is echter nog steeds belangrijk om ze regelmatig water te geven en ze van voldoende licht te voorzien.
Kunnen deze planten ook binnenshuis worden gekweekt?
Veel van deze planten kunnen ook binnenshuis worden gekweekt, afhankelijk van hun individuele behoeften wat betreft licht, vochtigheid en temperatuur. Het kweken van planten binnenshuis kan ook helpen om plagen buitenshuis te voorkomen.
Wanneer je een passie hebt voor planten en tuinieren, dan loop je al snel aan tegen diverse parasieten, insecten, soorten onkruid en andere plaaggeesten die het tuinieren kunnen maken tot een vervelende klus. Ik heb daarom het blog Millium.nl in het leven geroepen. Dit moet een alomvattend bestrijdingsplatform worden waar iedereen informatie kan vinden voor het bestrijden van alle ongewenste dieren en planten.