Mango kweken

Het kweken van mango is een fascinerende en lucratieve hobby of bedrijf. Voor zoete en sappige vruchten van de hoogste kwaliteit, is het belangrijk om de juiste technieken voor het kweken van mango te kennen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe u uw eigen mango kunt kweken en de best mogelijke oogst kunt behalen.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Een van de belangrijkste dingen die u moet doen bij het kweken van mango’s is het vinden van de juiste locatie. Mango’s gedijen het best in warme, vochtige klimaten. Ze hebben veel zon nodig om goed te groeien en te bloeien, en vereisen een goed doorlatende grond met een pH tussen 5,5 en 7,5. Zorg ervoor dat de locatie die u kiest voldoende ruimte heeft om de boom te laten groeien, aangezien een volwassen boom tot wel 15 meter hoog kan worden.

Stap 2: Kies de juiste variëteit

Er zijn honderden soorten mango’s beschikbaar, elk met zijn eigen smaak, textuur en kleur. De meeste mango’s worden in India en Pakistan geteeld, maar tegenwoordig worden ze over de hele wereld gekweekt. Het is belangrijk om een variëteit te kiezen die goed zal groeien in uw specifieke klimaat en die u lekker vindt. Een paar populaire variëteiten zijn de Kensington Pride, Palmer, Haden, Irwin, Keitt en Tommy Atkins.

Stap 3: Kies het juiste plantmateriaal

Mango’s worden meestal geënt op een onderstam van een ander type mangoboom. Dit wordt gedaan om de eigenschappen van de oudere boom over te dragen op de jongere. U kunt plantmateriaal kopen bij een gespecialiseerde kwekerij of online kopen. Zorg ervoor dat u plantmateriaal van goede kwaliteit koopt om ervoor te zorgen dat uw boom goed groeit en een grote en smakelijke oogst produceert.

Stap 4: Plant uw mangoboom

Wanneer u uw plantmateriaal hebt, moet u uw mangoboom planten. Graaf een gat dat diep genoeg is om de wortels volledig te bedekken en breed genoeg om de wortels te verspreiden. Voeg wat meststof toe aan de bodem om de groei te bevorderen. Plaats de boom in het gat en vul de ruimte rond de wortels met aarde. Geef de boom veel water om de wortels te helpen vestigen en te groeien.

Stap 5: Onderhoud uw mangoboom

Als u uw mangoboom eenmaal hebt geplant, moet u hem goed onderhouden om de best mogelijke oogst te behalen. Geef het regelmatig water om te voorkomen dat het uitdroogt en snoei het om de vorm en grootte te behouden die u wenst. Omdat mango’s gevoelig zijn voor ongedierte en ziekten, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren en indien nodig pesticiden te gebruiken om ze te bestrijden.

Veelgestelde vragen over Mango’s

Q: Hoe lang duurt het voordat een mangoboom vruchten begint te produceren?

A: Het kan 3-5 jaar duren voordat een mangoboom vruchten begint te produceren.

Q: Wanneer is het beste moment om mango’s te oogsten?

A: Mango’s moeten worden geoogst wanneer ze rijp zijn. Om te bepalen wanneer een mango rijp is, controleert u de kleur en geeft u er zachtjes opdruk om te zien of deze meegeeft.

Q: Hoe vaak moet ik mijn mangoboom bemesten?

A: Mangobomen moeten elke 2-3 maanden worden bemest met een evenwichtige meststof.

Q: Welke ziekten en plagen zijn mango’s gevoelig voor?

A: Mango’s zijn gevoelig voor meeldauw, anthracnose en zwarte rot. Ze kunnen ook worden aangetast door mijten, kevers en fruitvliegen.

Q: Kan ik mango’s in containers kweken?

A: Ja, mango’s kunnen worden gekweekt in containers. Kies een grote pot en zorg ervoor dat deze voldoende drainagegaten heeft en regelmatig wordt bewaterd en bemest. Hou er wel rekening mee dat de groei van de boom in een pot beperkt zal zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een mangoboom vruchten begint te produceren?

Het kan 3-5 jaar duren voordat een mangoboom vruchten begint te produceren.

Wanneer is het beste moment om mango's te oogsten?

Mango's moeten worden geoogst wanneer ze rijp zijn. Om te bepalen wanneer een mango rijp is, controleert u de kleur en geeft u er zachtjes opdruk om te zien of deze meegeeft.

Hoe vaak moet ik mijn mangoboom bemesten?

Mangobomen moeten elke 2-3 maanden worden bemest met een evenwichtige meststof.

Welke ziekten en plagen zijn mango's gevoelig voor?

Mango's zijn gevoelig voor meeldauw, anthracnose en zwarte rot. Ze kunnen ook worden aangetast door mijten, kevers en fruitvliegen.

Kan ik mango's in containers kweken?

Ja, mango's kunnen worden gekweekt in containers. Kies een grote pot en zorg ervoor dat deze voldoende drainagegaten heeft en regelmatig wordt bewaterd en bemest. Hou er wel rekening mee dat de groei van de boom in een pot beperkt zal zijn.

Plaats een reactie