Indische rubberboom

De Indische rubberboom (Ficus elastica) is een groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae) en is oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van India en Maleisiƫ. De boom kan wel 30 meter hoog worden en heeft een stam die tot 2 meter breed kan worden.

Het meest opvallende kenmerk van de Indische rubberboom is het dikke, glanzende blad. De bladeren kunnen wel 30-40 cm lang worden en hebben een elliptische vorm. In de natuur groeien de bomen in dichte, tropische bossen waar ze hoog boven de andere bomen uitstijgen. In de vrije natuur groeiend is de boom een langzame groeier.

Het gebruik van de Indische rubberboom is voornamelijk gericht op de productie van rubber. Het sap dat uit de boom wordt getapt wordt verhit en tot een stevige consistentie gevormd. Deze vorm van rubber wordt ook wel latex genoemd en wordt gebruikt voor de productie van onder andere banden, elastieken, laarzen, handschoenen en nog veel meer.

De productie van rubber uit de Indische rubberboom heeft lang als basis gediend van de rubberindustrie, maar tegenwoordig heeft latex als grondstof aan belang ingeboet en is het duurzaam gebruik van rubber en natuurrubber belangrijk geworden.

De boom heeft inheemse luchtwortels die hem onder een andere naam bekend hebben gemaakt: De Waringin. Deze luchtwortels groeien vanaf de takken naar beneden en kunnen contact maken met de grond om op die manier extra voedingsstoffen op te nemen. Dit geeft de boom extra stabiliteit en zorgt ervoor dat hij niet snel omwaait bij zware weersomstandigheden zoals stormen en aardbevingen. De luchtwortels dienen niet alleen als hulpmiddel bij de stabiliteit, maar ook als een voortreffelijk natuurlijk filtersysteem om de lucht te zuiveren.

De Indische rubberboom kan thuis als kamerplant worden gehouden en is zeer populair vanwege zijn grote, donkergroene bladeren die een exotische sfeer creƫren in huis. De plant heeft echter wel veel licht nodig en kan het best op een zonnige plek in huis worden geplaatst.

In het wild kan de boom ook worden gebruikt als voedselbron voor dieren, zoals apen en vogels. De vruchten van de boom zijn kleine, roodbruine vijgen van ongeveer 1 tot 1,5 cm groot. Deze vruchten zitten vol met kleine zaadjes die door de dieren worden gegeten.

De Indische rubberboom is een bijzondere boom die zowel in de natuur als in huis kan worden gebruikt. Met zijn grote, donkergroene bladeren en zijn nuttige toepassingen is deze boom een waardevol en veelzijdig exemplaar.

Plaats een reactie