Erwtenplant

Inleiding

Erwtenplanten zijn een veelvoorkomende groente in de Nederlandse tuinen. Ze zijn een goede bron van eiwitten en vezels en bevatten ook vitamines en mineralen. Als je je eigen erwtenplanten kweekt, kun je genieten van verse, sappige erwten rechtstreeks uit je tuin. Maar hoe kweek je erwtenplanten? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het kweken van erwtenplanten.

Stap 1: Kies de juiste tijd om te zaaien

Erwtenplanten groeien het beste in koele omstandigheden, dus het is het beste om ze te zaaien in de late winter of vroege lente, zodat ze kunnen groeien voordat de zomerhitte begint.

Stap 2: Bereid de grond voor

Erwtenplanten hebben goede drainage nodig en groeien het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond geen grote klonten of stenen heeft en maak hem los voordat je gaat planten.

Stap 3: Zaaien

Plant de zaden ongeveer 2,5 cm diep in de grond, met ongeveer 8 cm tussen elke zaaigroef. Bedek de zaden met aarde en geef de grond water. Houd de grond vochtig totdat de zaden ontkiemen.

Stap 4: Verzorging

Erwtenplanten hebben ondersteuning nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat je ze opbindt aan een stok of gaas. Verwijder ook onkruid en dood plantenmateriaal uit de tuin om te voorkomen dat ze schimmelziekten krijgen.

Stap 5: Oogst

Pluk de erwten wanneer ze hun maximale grootte hebben bereikt, maar nog steeds groen en sappig zijn. Als je te lang wacht met plukken, worden de erwten taai en smakeloos.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zaden heb ik nodig voor mijn tuin?

Je hebt ongeveer 60 gram erwtenzaad nodig per 1,5 vierkante meter grond.

Kan ik erwtenplanten kweken in mijn container tuin?

Ja, zorg er gewoon voor dat de container minimaal 30 cm diep is en dat de grond goed wordt bewaterd.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn erwtenplant ziek wordt?

Houd de grond vochtig, verwijder dood plantenmateriaal en gebruik geen overmatige kunstmest.

Hoelang duurt het voordat erwtenzaden ontkiemen?

Erwtenzaden ontkiemen binnen 7 tot 14 dagen bij een temperatuur van ongeveer 10 graden.

Wanneer moet ik mijn erwtenoogst plannen?

Je kunt je erwtenoogst plannen na ongeveer 8-10 weken na het zaaien.

Conclusie

Erwtenplanten zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin en ze zijn gemakkelijk te kweken. Door deze stapsgewijze handleiding te volgen, kun je erwtenplanten laten groeien en oogsten met succes. Als je de juiste zorg en aandacht besteedt aan je planten, kun je genieten van heerlijke erwten gedurende het seizoen.

Plaats een reactie