Crassula

Crassula is een zeer geliefde plant onder de succulentenliefhebbers. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en groeit daar in droge omstandigheden. Door zijn dikke, vlezige bladeren kan de plant goed water opslaan. Hierdoor is de crassula uitermate geschikt voor de hobbyist die niet altijd in staat is om water te geven. Bovendien zijn de verschillende varianten van deze plant, zoals de jadeplant, de money tree en de silver dollar plant, ook nog eens erg decoratief.

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten crassula’s, maar over het algemeen hebben ze allemaal een vergelijkbaar uiterlijk. De planten hebben dikke ronde of ovale bladeren die in een rozetvorm op elkaar groeien. De kleur van de bladeren varieert van groen tot grijs, afhankelijk van de soort. De bloemen van de crassula zijn meestal klein en wit of roze van kleur.

Een van de bekendste soorten van de crassula is de jadeplant (Crassula ovata). Deze plant heeft vlezige blaadjes en kan uitgroeien tot een boomachtige vorm. De jadeplant vraagt weinig verzorging en is daarmee een perfecte beginnersplant. Een ander bekend type is de crassula argentea (of silver dollar plant), waarvan de bladeren een zilverachtige kleur hebben en de plant ook gemakkelijk is in onderhoud. Ook de crassula perforata is erg populair en heeft bladeren met mooie lichtgekleurde nerven.

Net zoals bij alle planten, is het belangrijk om de crassula op de juiste manier te verzorgen. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en een goed doorlatende grond. Het is aan te raden om het water geven te beperken tot eens in de twee weken. Door te veel water kan de plant gaan rotten en zal deze snel afsterven. De plant groeit het beste in een pot omdat hij dan voldoende drainage heeft en de wortels niet in het water blijven staan.

De crassula kan worden vermeerderd door middel van stekken. Snijd hiervoor een stukje van de plant af en plaats deze in een potje met potgrond en een beetje water. Na enkele weken zal er nieuwe groei zichtbaar zijn en kan de plant worden overgezet naar een eigen pot.

Al met al is de crassula een prachtige plant die zich goed leent voor de beginnende plantenliefhebber. Door zijn gemakkelijke verzorging en mooie uiterlijk is deze plant een aanwinst voor ieder interieur. Of je nu kiest voor de jadeplant, de silver dollar plant of een van de andere varianten, een crassula zal in geen enkele verzameling misstaan.

Plaats een reactie