Citroen geranium

Citroen geranium, ook wel bekend als citroengeranium of Pelargonium citrosum, is een populaire plant die behoort tot de geraniumfamilie. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze plant een sterk citroenachtig aroma. Mensen gebruiken deze plant al eeuwenlang voor verschillende doeleinden, zoals aromatherapie, medicinale doeleinden en insectenbestrijding. Dit artikel bespreekt de belangrijkste eigenschappen en voordelen van citroen geranium.

Uiterlijk en Kenmerken

Citroen geranium is een kleine, groenblijvende struik die ongeveer 60 centimeter hoog kan worden. Het heeft een gedrongen groeiwijze en spreidt zich uit als gevolg van de ontwikkeling van nieuwe scheuten en takken. De bladeren zijn lancetvormig, diep gekarteld en lichtgroen van kleur. Ze hebben een kenmerkende citroengeur die afkomstig is van de etherische oliën die in de plant aanwezig zijn. De bloemen zijn klein en hebben meestal een witte of lichtroze kleur. Ze bloeien in de late lente en vroege zomer en produceren kleine, ronde zaden in de herfst.

Teelt en Verzorging

Citroen geranium kan worden gekweekt in containers of in de tuin. Het gedijt goed in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Het heeft regelmatig water nodig en moet in de zomer regelmatig worden bemest. Citroen geranium houdt van volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Het kan het beste worden beschermd tegen koude temperaturen, wat betekent dat het in de winter binnenshuis moet worden geplaatst of in een kas moet worden gehouden.

Toepassingen

Citroen geranium wordt vaak gebruikt voor aromatherapie en heeft een verfrissend en kalmerend effect. Het wordt vaak gebruikt in bad- en schoonheidsproducten vanwege zijn aangename geur. De etherische oliën van citroen geranium hebben antibacteriële en antischimmel eigenschappen, wat betekent dat het kan worden gebruikt om verschillende huid- en nagelinfecties te behandelen. Het wordt ook gebruikt als insectenwerend middel vanwege de geur van citronellol die het afgeeft.

Citroen geranium kan ook worden gebruikt bij het koken, vooral in zoete gerechten. Het aroma en de smaak van de bladeren en bloemen kunnen worden gebruikt om drankjes, desserts, jam en likeuren op smaak te brengen. Het wordt ook gebruikt in de Arabische keuken om mierikswortel te vervangen.

Conclusie

Citroen geranium is een veelzijdige plant met verschillende toepassingen en voordelen. Het heeft een sterk citroenachtig aroma dat kalmerend en verfrissend is. De etherische oliën van de plant hebben antischimmel en antibacteriële eigenschappen en kunnen worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Het kan worden gebruikt in de keuken als smaakmaker en als insectenwerend middel. Als je op zoek bent naar een plant die niet alleen mooi is, maar ook meerdere toepassingen heeft, is citroen geranium zeker het overwegen waard.

Plaats een reactie