Buddleja snoeien

Als trotse eigenaar van een mooie buddlejastruik, weet je waarschijnlijk al dat deze struik gekend staat als een echte vlinderlokker. Maar hoe houd je deze struik nu mooi en gezond? In dit artikel lees je alles over het snoeien van een buddleja.

Welke buddleja snoeien?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten welk type buddleja je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten buddleja’s, waaronder de buddleja davidii (de bekendste soort), de buddleja alternifolia, de buddleja globosa en de buddleja weyeriana. Per soort kan het snoeitijdstip en de manier van snoeien verschillen.

Snoeitijd buddleja

De meeste buddleja’s snoei je best in het voorjaar, net voordat de nieuwe scheuten tevoorschijn komen. Dit is meestal in maart of april. De buddleja globosa snoei je echter best enkele weken nadat deze struik in bloei heeft gestaan, zo rond mei of juni. De buddleja alternifolia snoei je dan weer het best in de winter.

Snoeimethode buddleja

Het snoeien van een buddleja lijkt misschien een beetje uitdagend, maar geen paniek! Het is eigenlijk erg simpel. Begin met het verwijderen van dode takken en takken die in de weg zitten. Vervolgens snoei je zo’n 1/3de van de oudere takken terug tot op zo’n 20 à 30 cm boven de grond. Zo heb je genoeg ruimte over voor nieuwe scheuten om te groeien.

Verjongingssnoei

Heb je een oudere buddleja struik die wat verwaarloosd is? Dan kan verjongingssnoei een oplossing zijn. Het vergt wat meer werk en tijd, maar het resultaat mag er zeker zijn. Snoei in dit geval alle takken terug tot een hoogte van slechts enkele centimeters boven de grond. Het kan zijn dat je in het eerste jaar geen of weinig bloemen hebt, maar de daaropvolgende jaren zal je buddleja er alleen maar mooier uit zien.

Wel of niet snoeien?

Twijfel je of jouw buddleja nu gesnoeid moet worden of niet? Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat je jouw buddleja best snoeit: als de struik te groot is geworden, als er dode takken zijn of als de struik niet meer genoeg bloemen produceert. Als je buddleja er gezond uitziet en voldoende bloeit, is snoeien echter niet nodig.

Tips en tricks

– Snoei nooit te diep, zo kan je de struik beschadigen.
– Gebruik steeds scherp en proper gereedschap.
– Gebruik snoeiafval evt. om bijvoorbeeld een mooie, natuurlijke afscheidingshaag te creëren.
– Verwijder na het snoeien steeds alle afgeknipte takken.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer bloeit de buddleja?
2. Hoe kan ik mijn buddleja beschermen tegen de vorst?
3. Kan ik snoeiafval gebruiken als mulch?
4. Hoe snel groeit een buddleja?
5. Hoe vermeerder ik een buddleja?

1. Wanneer bloeit de buddleja?

De buddleja bloeit meestal tussen juli en september, afhankelijk van het soort buddleja dat je hebt.

2. Hoe kan ik mijn buddleja beschermen tegen de vorst?

In principe hoeft de buddleja niet extra beschermd te worden tegen de vorst. Een oudere struik kan echter in een strenge winter wel wat bescherming gebruiken. Dit doe je door de struik te bedekken met vliesdoek of jute en daar overheen evt. wat bladeren of stro te leggen.

3. Kan ik snoeiafval gebruiken als mulch?

Ja, snoeiafval kan dienst doen als mulch. Verhakseld snoeiafval kan 3 tot 5 cm dik op de grond rondom de buddleja worden gestrooid. Zo wordt vocht beter vastgehouden en krijgen onkruiden minder kans.

4. Hoe snel groeit een buddleja?

De groeisnelheid van een buddleja varieert afhankelijk van de soort. De meeste buddleja’s groeien zo’n 30 tot 60 cm per jaar.

5. Hoe vermeerder ik een buddleja?

Een buddleja is vrij eenvoudig te vermeerderen door te stekken. Stekken doe je best in het voorjaar of het najaar, en je laat de stekken best zo’n twee à drie maanden wortelen in potgrond.

Plaats een reactie