Hoofdluizen herkennen

hoofdluis herkennenHoofdluizen zijn ontzettend irritante beestjes die al menig huishouden tot een waar oorlogsgebied hebben herschapen. Naast de evidente redenen waarom hoofdluizen zeker en vast geen welkom zicht zijn komt daar nog eens bij dat een hoofdluis herkennen geen gemakkelijke opdracht is. De grote moeilijkheid is dat je in de beginfase niets merkt van een besmetting met hoofdluizen. Pas na een week of twee manifesteert zich de aanhoudende jeuk en is het aantal hoofdluizen groot genoeg om vlotjes op te merken. Maar hoe herken je een hoofdluis nu zo snel mogelijk?

Tekenen van besmetting

Het duurt in de regel zowat 2 tot 3 drie weken voordat kruipende luizen met het blote oog gezien worden. Natuurlijk is dat al meer dan tijd genoeg voor de hoofdluizen om een ware ravage aan te richten bij het haar en ook anderen in de omgeving te besmetten. Gelukkig kan je als oplettende ziel wel degelijk sneller dan dat een luizenbesmetting opmerken. Er zijn immers een heel aantal signalen die kunnen wijzen op een besmetting.

  • Een kriebelig gevoel in het haar dankzij het rondtrekken van de luizen in je kruin
  • Jeuk: deze jeuk is vaak een allergische reactie op de beten van de luis
  • Kleverige haren: haren klitten bijeen dankzij het wondvocht van de beten en de uitwerpselen van de hoofdluizen
  • Witte stipjes vallen op in het haar: dit de zijn luizeneitjes die in het haar blijven liggen
  • Tijdens het kammen valt er merkbaar meer vast materiaal uit het haar dan anders. Let vooral op harde substanties tussen de 1 en 3 mm breed die een gelige kleur hebben: het kan zijn dat de vrouwelijke hoofdluizen meegesleurd worden door de kam
  • Korsten en eczeem op de hoofdhuid doen zich voort in merkbaar grotere mate dan voorheen (of voor het eerst).
  • Muf ruikende haren. De oorzaak hiervoor moet gezocht worden in het wondvocht dat ten allen tijde zijn geur zal behouden.

Verdere tips tijdens de zoektocht naar hoofdluizen

De favoriete plekken van de hoofdluis zijn achter de oren en aan de achterkant van de nek. Het is dus zeker en vast een goed idee te concentreren op deze plekken tijdens de speurtocht naar hoofdluizen. Daarbij is het altijd belangrijk het onderzoek te voeren in een goed verlichte omgeving. Hoofdluizen zijn immers klein genoeg om quasi feilloos in de kleur van de haren op te gaan. Een goede verlichting gaat dat enigszins tegen. Ook van belang is beseffen dat luizen uitermate snel zijn en het haar van oor tot oor en van achteren naar voren te controleren met een luizenkam. De vrouwtjes van de luizen zijn relatief groot en zullen het eerst gespot kunnen worden dankzij de luizenkam. De laatste tip? Maak niet de fout doodnormale en onschuldige aandoeningen zoals roos, eczeem en een droge hoofdhuid te verwarren met de aanwezigheid van luizen. Heel wat van de symptomen zijn dan wel dezelfde, desondanks is het verschil vrij gemakkelijk te ontdekken als je op diepgaand onderzoek trekt.