Hoofdluizen behandelen

hoofdluizen behandelenIedereen met een kind op de basisschool kent wel de melding: ‘Er zijn hoofdluizen gesignaleerd!’ Niet gevaarlijk, wel vervelend. Ze zorgen voor veel jeuk en kunnen een ware plaag zijn. Luizen zijn hardnekkig, het is een arbeidsintensief proces om er vanaf te komen.

Preventie: voorkomen is beter dan genezen

Helaas, preventief antihoofdluismiddel gebruiken is niet effectief. Daarnaast werkt het resistentie in de hand. Als preventiemiddel kan er wel gekozen worden voor een drupje etherische olie of tea tree olie in de nek. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook daadwerkelijk beschermt tegen het krijgen van luizen. De adviezen om alles in huis te wassen en te stofzuigen zijn inmiddels achterhaald. Ook luizencapes en luizenzakken zijn tegenwoordig niet meer gebruikelijk.

hoofd wassen hoofdluisBehandeling hoofdluis, wat te doen als je ze dan toch hebt?

Hoofdluis is hardnekkig, toch kun je er met wat inzet wel af komen. Er zijn diverse manieren om hoofdluis te behandelen. Door een aantal keer per dag het haar intensief te kammen met een speciale luizenkam, haal je de meeste luizen er uit. Eerst was je het haar, daarna breng je crèmespoeling aan die je niet uitwast. Op die manier kun je het haar soepel doorkammen. Het is van belang dat als je neten ziet zitten, je deze ook van de haren af haalt. Neten groeien immers uit tot vervelende luizen. Water met azijn helpt de neten los te komen van het haar. Je kunt er ook voor kiezen om het haar te behandelen met een antihoofdluismiddel, uiteraard moet je ook hierbij blijven kammen. Dit antihoofdluismiddel is verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek. Het is vaak op chemische basis, die middelen die het bevat doden de luis en de neten. Vaak zijn er wel een aantal wasbeurten nodig voordat de luizen allemaal weg zijn.

Controleer niet alleen de persoon waarbij de hoofdluis gezien is, maar check het hele gezin. Het beste kun je dit doen door de haren te kammen boven een wit vel. Nadat het haar behandeld is en de luizen weg lijken, is het wel van belang om nog zeker twee weken extra alert te zijn. Dat betekent dus heel goed blijven kammen, zodat je er zeker van kunt zijn dat alle neten weg zijn.