Luizen bestrijden

hoofdluisLuizen bestrijden, een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ieder jaar krijgen kinderen met hoofdluizen te maken. Gevaarlijk zijn de luizen niet, maar ze kunnen wel voor de nodige overlast zorgen. Wanneer je hoofdluis aantreft bij je kind en andere gezinsleden, dan zijn deze prima te bestrijden. Er zijn twee belangrijke methodes waarmee je hoofdluis kan bestrijden. De nat kam methode is er een van en de andere methode is het behandelen van het haar met een antihoofdsluismiddel in combinatie met kammen.

Luizen bestrijden met kam & shampoo

De nat kam methode heeft als voordeel dat dit op natuurlijke wijze gaat en het goedkoop is. Wel vraagt het veel intensiteit en aandacht en loop je de kans om luizen te vergeten, zodat je telkens weer overnieuw kunt beginnen. De antihoofdsluismiddel koop je bij een drogisterij, apotheek of supermarkt. Kammen in combinatie met een antihoofdsluismiddel is de meest effectieve manier om de hoofdluizen te bestrijden.

Luizen bestrijden met de juiste methode

Als je de luizen wilt bestrijden dan kies je de methode waarvan jij denkt dat die het beste is. Zorg dat alle middelen in huis zijn, maar het preventief in huis hebben van een antihoofdsluismiddel is helemaal verstandig. Zorg ook voor een luizen of netenkam. Controleer het hele gezin op luizen, want het is vrij besmettelijk. Kam de haren boven een wit vel of wastafel, zodat je het verschil kunt zien tussen dode en levende neten.

Vervolgens als je voor antihoofdsluismiddel hebt gekozen, dan behandel je de besmette leden volgens de bijgevoegde bijsluiter of gebruiksaanwijzing. Behandel niet preventief omdat dit geen nut heeft en ook resistentie in de hand werkt.

Kam volgens de juiste methode

De volgende stap is het op de juiste manier kammen van het haar. Dit doe je als eerste met een gewone kam, waarna je het haar wast met gewone shampoo en het daarna uitspoelt. Als je dat eenmaal gedaan hebt gebruik je crèmespoeling en laat je dit zitten. Nu kan je alle luizen en neten uit het haar gaan kammen. Wanneer dit niet lukt dan kun je het haar nogmaals nat maken met water in combinatie met azijn, zodat de neten beter los laten. Het goed kammen van het haar kost je ongeveer een kwartier tijd, afhankelijk van het soort haar. Na gebruik van de kam dient deze grondig gereinigd te worden met schoon water en zeep.

Sein je omgeving en blijf controleren op hoofdluizen

Wanneer je luizen hebt aangetroffen dan is het verstandig om je naaste omgeving te waarschuwen. Denk daarbij aan de school en ouders van vriendjes of vriendinnetjes en sportverenigingen, zodat er controle op uitgeoefend kan worden. De eerste twee weken na de behandeling is het van belang om goed te blijven kammen. Na deze twee weken is het verstandig om wekelijks alle gezinsleden nogmaals te controleren. Zeker zolang er nog hoofdluis in de omgeving is.