Vijgen kweken

Vijgen zijn een heerlijke, sappige vrucht die zowel vers als gedroogd gebruikt kan worden in verschillende recepten. Het groeien van vijgen is helemaal niet moeilijk en kan worden gedaan in een kleine tuin of op een balkon. Hier zijn enkele tips voor het kweken van vijgen.

Soorten vijgen

Er zijn honderden soorten vijgen, met verschillende kleuren, smaken en groottes. Bij het kiezen van een soort om te kweken, moet u rekening houden met factoren zoals het klimaat, de grond en de ruimte die u beschikbaar hebt. Enkele veel voorkomende soorten zijn de Brown Turkey, Black Mission en Kadota.

Planten

Vijgenstruiken die in potten worden gekweekt, kunt u vinden in de meeste tuincentra. Als u vijgenzaailingen plant, is het belangrijk om te weten dat ze in de winter geen vorst verdragen. Selecteer daarom een geschikte locatie voor de struik, waar de grond niet te nat is. Vijgenstruiken groeien het best op goed doorlatende grond met veel organisch materiaal.

Verzorgen

Vijgen hebben voldoende zonlicht nodig om te kunnen groeien, dus kies een locatie in uw tuin waar dit mogelijk is. Als uw klimaat te koel is, kunt u de struik in een container of kuip planten en deze in de winter naar binnen brengen.

Bewatering is belangrijk tijdens het beginstadium van de groei van vijgen. Na de eerste paar jaar hoeft u ze alleen in droge omstandigheden water te geven. Snoeien kan het beste worden uitgevoerd in de lente of vroege zomer. Het is belangrijk om dood hout te verwijderen en nieuwe scheuten te knippen om de groei van de plant te stimuleren.

Oogsten

Vijgen moeten worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn. Dit komt meestal ongeveer 3-4 maanden na de bloei van de plant. Rijpe vijgen zijn zacht en barsten gemakkelijk als ze worden geplukt. Als u te vroeg plukt, blijven ze hard en smaken ze niet zo lekker.

Veelgestelde vragen over het kweken van vijgen

Q: Hoe snel groeien vijgenstruiken?

A: Vijgenstruiken groeien snel, maar het kan enkele jaren duren voordat ze vruchten afwerpen.

Q: Heeft mijn vijgenstruik veel onderhoud nodig?

A: Vijgenstruiken hebben weinig onderhoud nodig. Snoeien en water geven zijn de belangrijkste taken voor het verzorgen van de plant.

Q: Wanneer moet ik vijgen oogsten?

A: Vijgen moeten worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn, wat ongeveer 3-4 maanden na de bloei van de plant is.

Q: Kunnen vijgen worden gekweekt in koudere klimaten?

A: Ja, vijgen kunnen worden gekweekt in koudere klimaten, maar het is belangrijk om de plant in de winter af te dekken of in een pot te kweken en naar binnen te brengen.

Q: Hoe kan ik de grond voorbereiden voordat ik een vijgenstruik plant?

A: Vijgenstruiken groeien het beste in goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Voeg compost en mulch toe aan de grond voordat u een vijgenstruik plant.

Veelgestelde vragen

Hoe snel groeien vijgenstruiken?

Vijgenstruiken groeien snel, maar het kan enkele jaren duren voordat ze vruchten afwerpen.

Heeft mijn vijgenstruik veel onderhoud nodig?

Vijgenstruiken hebben weinig onderhoud nodig. Snoeien en water geven zijn de belangrijkste taken voor het verzorgen van de plant.

Wanneer moet ik vijgen oogsten?

Vijgen moeten worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn, wat ongeveer 3-4 maanden na de bloei van de plant is.

Kunnen vijgen worden gekweekt in koudere klimaten?

Ja, vijgen kunnen worden gekweekt in koudere klimaten, maar het is belangrijk om de plant in de winter af te dekken of in een pot te kweken en naar binnen te brengen.

Hoe kan ik de grond voorbereiden voordat ik een vijgenstruik plant?

Vijgenstruiken groeien het beste in goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Voeg compost en mulch toe aan de grond voordat u een vijgenstruik plant.

Plaats een reactie